12 neprimjetnih simptoma da je vaš šećer u krvi opasno visok

Dijabetičari nisu jedini koji imaju visok nivo šećera u krvi, iako većina nas tako misli. Svaka osoba može da pati od toga, a da i nije svjesna kakvu štetu to pričinjava njenim nervima, krvnim sudovima i organima.

Pogledajte kako da prepoznate simptome visokog nivoa šećera u krvi i šta da preduzmete kako biste spriječili moguće komplikacije ove podmukle bolesti…1. Povećan umor

Uslijed povišenog nivoa šećera u krvi, tijelo nije sposobno da pravilno skladišti i apsorbuje glukozu – što dovodi do toga da se osoba osjeća umorno bez razloga, piše “Fokuzz“…

2. Često mokrenje

Kada je nivo šećera u krvi visok, bubrezi ne mogu da resorbuju tečnost – što dovodi do čestog uriniranja.

3. Suha usta, pojačana žeđ

Suha usta i snažna žeđ jesu odgovori na pojačan gubitak tečnosti. Hipotalamus, koji procjenjuje nivo dehidracije i izaziva osjećaj žeđi, šalje signale mozgu. Pod ovim okolnostima, najbolje je da uvijek popijete vodu.

4. Konstantna glad

Visok nivo šećera u krvi spriječava glukozu da uđe u ćelije. Kao rezultat, tijelo ne dobija dovoljno energije i konstantno traži hranu.

5. Gubitak težine

Evo koji su razlozi za gubitak težine uslijed visokog nivoa šećera u krvi:

  • Gubitak tečnosti zbog čestog mokrenja dovodi do niskog nivoa tečnosti u cijelom tijelu, a rezultat toga je gubitak težine.
  • Kada je nivo isulina nedovoljan za metabolizam glukoze, tijelo počinje da sagorijeva masti.
  • Zbog visokog nivoa glukoze, tijelo troši dosta kalorija da bi stvorilo velik količinu urina i na taj način se “riješilo” viška glukoze.
POPULARNO:  SIRUP ZA MRŠAVLJENJE SA KURKUMOM I ĐUMBIROM

6. Infektivne bolesti

Velika količina šećera stvara idealno okruženje za razmnožavanje kvasaca i bakterija, što dovodi do gljivičnih i urinarnih infekcija.

7. Suha koža

Suha koža može biti povezana sa visokim nivoom šećera u krvi iz više razloga:

  • Pretjerano često mokrenje dehidrira tijelo do te mjere da koža počinje da se suši.
  • Problemi sa kožom na nogama znak su ateroskleroze – nagomilavnje lipida i nekih minerala na zidovima krvnih sudova dovodi do njihovog zakrčenja i otežane cirkulacije krvi, a ova bolest je česta kod dijabetičara.
  • Oštećeni nervi mogu da poremete normalnu funkciju znojnih žlijezdi, koje utiču na vlažnost kože.

8. Problemi sa koncentracijom

Visok nivo šećera sprečava glukozu da uđe u moždane ćelije. Ovo utiče na brzinu razmišljanja i donošenje odluka.

9. Zamućen vid

Zamagljen vid je rezultat dehidracije zbog visokog nivoa šećera u krvi – ona takođe utiče i na ćelije oka. Kao rezultat toga, one se deformišu i oko gubi sposobnost da pravilno fokusira.

10. Sporo zarastanje rana i posjekotina

Ovo se dešava zbog vaskularnog oštećenja koje je rezultat visokog nivoa šećera.

11. Smanjen libido

Visok nivo šećera u krvi negativno utiče na nerve, dobar protok krvi i pravilnu ravnotežu hormona. Višak šećera u krvi negativno utiče na ove sisteme.

12. Razdražljivost

Prema istraživanjima, ljudi sa visokim nivoom šećera jesu uznemireni, razdražljivi – i u nekim slučajevima, depresivni. Mozak se oslanja na snabdijevanje jednakim količinama glukoze, pa nagli skokovi u njenom nivou negativno utiču na njegov rad. Kao rezultat toga, naše raspoloženje se naglo pogoršava.