1887. GODINE PRIZNAT KAO NAJMOĆNIJI LIJEK: ŠTA SVE MOŽE ČAŠA KEFIRA DNEVNO

Kefir je već vijekovima poznat kao tradicionalan napitak sa Kavkaza, jer ga smatraju da je zaslužan prvenstveno za dugovječnost, kao i vitalnost čovjeka.

Kefir je zapravo bakterija koja stvara mliječni napitak u roku od roku od 24 sata od običnog mlijeka. Dakle, kefir se sa mlijekom čuva na 15 do 20 stepeni u hermetički zatvorenoj posudi (preporuka je da odstoji 48 sati kako bi u potpunosti sazreo). Za djecu je dobar kao zamjena za mlijeko.

Ljekovitost, odnosno terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore, pa je čak 1887. godine priznat kao najmoćnije sredstvo u borbi protiv tuberkuloze.

Uspešno liječi i želudačne tegobe, crijevne tegobe, nadražaj jetre, katar, pojedine bubrežne bolesti, bolesti kože, anemije, zatvor, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pa čak je koristan i kod raznih alergija i astme.

POPULARNO:  Jabuke – spas za svaki ‘kiks’ u kuhinji

Pomaže kod impotencije, podmlađuje, rastvara holesterol, a ima i sve vitamine potrebne za život.

Još mnogo toga ima vezano za kefir i njegova blagotvorna dejstva, ali prvenstveno treba obratiti pažnju na njegovo doziranje i recept, kako biste ga sami mogli praviti kod kuće.

Dnevna upotreba kefira: Pola litre za probleme sa astmom, bronhitisom, želucem, crijevima, ekcemom, alergijama (osipi), zatvorom…

Jedan litar kefira za probleme sa kandidom, protiv raka (preventivno), bubrezima, bešikom, žuči, žuticom, hipertenzijom, malokrvnošću, leukemijom, sklerozom, nesanicom, nervnim sistemom, alkoholizmom..

(Hayat/Foto: Healthline)