5 razloga zašto posegnuti za grožđicama

Među najraširenije sušeno voće u svijetu spadaju grožđice. Još od davnina su bile poznate, čak i drevnim civilizacijama u Perziji u Egiptu, spominju se i u Starom zavjet

 

Niz je razloga zbog kojih su bile poznate u povijesti, ali i danas u svijetu.

Ne samo da su iznimno ukusne, već i pružaju čitav niz zdravstvenih koristi.

Grožđice su posebno dobre za one koji pate od zatvora, anemije, acidoze i groznica. Pomaže i ukoliko imate problema s premalo kilograma, a uza sve to, odlične su za zdravlje kostiju i zubi. Donosimo kompletan popis zdravstvenih beneficija koje grožđice nose sa sobom.

Anemija – budući da su bogat izvor željeza i bakra te vitamina B skupine, grožđice su odlične za stvaranje crvenih krvnih stanica, tojest protiv anemije. Redovitom konzumacijom može se podići razina željeza i potaknuti zgrušavanje krvi tijekom zacjeljivanja rana.

Oči – ogledalo naše duše također ima koristi od konzumacije grožđica. Organi vida vole vitamin A i fitonutrijente, a njima su grožđice bogate. Isto takom sprječavaju bolesti kao što je makularna degeneracija.

POPULARNO:  Šiške su ponovo in: Ova frizura će se nositi u ljeto 2018.

Srce – redovita konzumacija pruža zaštitu od srčanih bolesti koje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Time što snižavaju razinu kolesterola i triglicerida, grožđice podižu cjelokupno stanje vašeg srca, čime se smanjuje rizik od bolesti. Budući da sadrže topiva vlakna, odlična su za snižavanje kolesterola koji je također jedan od značajnih faktora koji uzrokuju bolesti kardiovaskularnog sustava.

Energija – prirodni šećeri u grožđicama poput glukoze i fruktoze odličan su izvor energije. Ti šećeri olakšavaju apsorpciju vitamina, proteina i drugih hranjivih tvari. Često ih konzumiraju sportaši kako bi dobili energiju i izgradili mišiće.

Probava – vlakna koja sadrži ta namirnica apsorbiraju vodu, čime se dolazi do laksativnog učinka, odnosno olakšavanja zatvora. Redoviti unos grožđica odličan je za zdravlje crijeva.

 

http://www.kakolijeciti.com