7 MOGUĆIH RAZLOGA ZA IZOSTANAK MENSTRUACIJE

Ne paničite ako vam menstruacija izostane. Da, trudnoća jeste potencijalni uzrok, ali postoji još razloga…

DA LI STE SIGURNI U VEZI S DATUMOM?

MNOGE DEVOJKE POMISLE DA IM MENSTRUACIJA KASNI, ALI SE NAJČEŠĆE ISPOSTAVI DA NISU DOBRO PREBROJALE DANE, PIŠE COSMOPOLITAN. PRATITE SVOJ CIKLUS NA KALENDARU. PRVI DAN KADA PRIMETITE KRVARENJE JE PRVI DAN VAŠEG CIKLUSA, PA GA OBELEŽITE. KAKO BISTE IZRAČUNALI KOLIKO JE VREMENA PROŠLO OD POSLEDNJE MENSTRUACIJE, PREBROJTE UNAZAD DO TOG DANA. IMAJTE NA UMU DA NORMALANCIKLUS OD 28 DANA NE POSTOJI UVEK I KOD SVIH ŽENA. MNOGE ŽENE IMAJU DUŽI CIKLUS ILI SITUACIJU DA IM MENSTRUACIJA JEDNOG MESECA DOLAZI 28. DANA, A SLEDEĆEG MESECA 32. SVE U RASPONU OD 21 DO 35 DANA JE NORMALNA POJAVA.

A DA NISTE MOŽDA TRUDNI?

AKO UOBIČAJENO DOBIJATE MENSTRUACIJU NA, RECIMO, 30 DANA, ALI OVOG MESECA STE DOGURALI DO 35, A I DALJE NIŠTA, TRUDNOĆA JE NEMINOVNO PRVA MOGUĆNOST KOJA VAM PROLAZI KROZ GLAVU. JER, IAKO POSTOJI MNOGO DRUGIH STVARI KOJE BI MOGLE DA BUDU UZROCI KAŠNJENJA, TRUDNOĆA JE SVAKAKO JEDNA OD NJIH… ČAK IAKO KORISTITE PILULE. AKO STE IMALI BAR JEDAN SEKSUALNI ODNOS U PROTEKLIH MESEC DANA POSTOJE ŠANSE DA STE TRUDNI, POŠTO NEMA KONTRACEPTIVNE METODE KOJA PRUŽA STOPOSTOTNU SIGURNU ZAŠTITU. ZATO JE VAŽNO DA ELIMINIŠETE OVU MOGUĆNOST. STEGNITE ZUBE I KUPITE KUĆNI TEST ZA UTVRĐIVANJE TRUDNOĆE, PRE NEGO ŠTO VAM SE EVENTUALNO JAVE RANI SIMPTOMI „DRUGOG STANJA“, KAO ŠTO SU UVEĆANE GRUDI, MUČNINA ILI UMOR. TEST BI TREBALO DA URADITE ODMAH POSLE JUTARNJEG BUĐENJA JER SE NA TAJ NAČIN DOBIJAJU NAJPOUZDANIJI REZULTATI. TO JE VREME KADA SU HORMONI U VAŠEM URINU NAJKONCENTROVANIJI, PA SU MANJE ŠANSE DA ĆETE DOBITI LAŽNO NEGATIVAN REZULTAT.

DA LI STE U POSLEDNJE VREME IZLOŽENI VELIKOM STRESU?

STRES MOŽE DA ODLOŽI POČETAK CIKLUSA DANIMA, NEDELJAMA, PA ČAK I MESECIMA. KADA STE NAPETI, VAŠ ORGANIZAM LUČI HORMON KOJI SE ZOVE KORTIZOL I AKO JE NJEGOV NIVO DOVOLJNO VISOK, MOŽE DA BLOKIRA STVARANJE DRUGOG HORMONA KOJI SE ZOVE GN RH, KOJI REGULIŠE VAŠ CIKLUS. BEZ GN RH-A, KOJI SIGNALIZIRA VAŠIM POLNIM HORMONIMA DA POČNU STVARANJE UNUTRAŠNJE OBLOGE MATERICE I OSLOBAĐANJE JAJNE ĆELIJE, NASTAJE VAKUUM U VAŠEM CIKLUSU. KADA SE NIVO KORTIZOLA SPUSTI, GN RH PONOVO RASTE I CIKLUS SE VRAĆA U NORMALU. SVE VRSTE STRESA MOGU DA UTIČU NA PORAST  NIVOA KORTIZOLA – PRITISAK NA POSLU, SVAĐA SA DEČKOM, SELIDBA… ČAK I POZITIVNA TREMA KOJU OSEĆATE PRED ODLAZAK NA DALEKI PUT ILI NEPOSREDNO POSLE VERIDBE MOŽE DA IMA ISTI UČINAK. ZATO RAZMISLITE O STVARIMA KOJE VAM SE DOGAĐAJU U ŽIVOTU U POSLEDNJE VREME. AKO OSEĆATE NAPETOST, PRIMENITE MERE KAKO BISTE SMANJILI PRITISAK I DALI SEBI ODUŠKA. DOBRO SE PREZNOJITE NA ČASU ZUMBE ILI SE ISKLJUČITE NA NEKOLIKO MINUTA  KAKO BISTE ISKULIRALI UZ MELODIJE SA PLEJ LISTE NA SVOM IPOD-U. OH, I PROBAJTE DA NE POVEĆAVATE SEBI NERVOZU BRINUĆI O TOME KADA ĆE VAM SE CIKLUS NORMALIZOVATI. TO ŠTO NISTE DOBILI MENSTRUACIJU NE ŠTETI VAŠEM ORGANIZMU.

ZAŠTO SE MENJA BOJA MENSTRUALNOG KRVARENJA?

SVETLOCRVENA KRV JE BOJA KOJU NAJČEŠĆE VIĐATE U DANIMA KADA JE MENSTRUACIJA NAJOBILNIJA. INTENZIVNA NIJANSA SVEDOČI DA JE U PITANJU SVEŽ SADRŽAJ KOJI JE UPRAVO IZLUČEN IZ VAŠE MATERICE.

NIJANSA NALIK NA RĐU UOBIČAJENO SE JAVLJA NA POČETKU I PRI KRAJU CIKLUSA, KADA JE KRVARENJE MANJE INTENZIVNO. OVA NIJANSA UKAZUJE DA JE KRV IZLUČENA NEKOLIKO SATI ILI DANA RANIJE I DA JE BILA IZLOŽENA UTICAJU KISEONIKA.

POPULARNO:  Imala sam 68 kg u četvrtak, a do subote sam se spustila na čak 63 kg! Sve to zahvaljujući ovom ČUDESNOM bilju!

KAKO POSLEDNJE KOLIČINE KRVI KONAČNO NAPUŠTAJU VAŠ ORGANIZAM, NIJANSA POSTAJE BRAONKASTA. TO JE ZBOG TOGA ŠTO JE IZLUČENA NEKOLIKO DANA RANIJE I VEROVATNO JE BILA ZAROBLJENA U UNUTRAŠNJOSTI VAŠE VAGINE.

DA LI STE UPRAVO POČELI ILI PRESTALI DA UZIMATE KONTRACEPTIVNU PILULU?

KONTRACEPTIVNE PILULE SADRŽE VEŠTAČKE HORMONE KOJI MOGU DA SPREČE ZADEBLJAVANJE UNUTRAŠNJE OBLOGE MATERICE, OSTAVLJAJUĆI NA KRAJU CIKLUSA VRLO MALO ILI NIMALO SADRŽAJA KOJI BI TREBALO DA IZBACITE KROZ MENSTRUALNO KRVARENJE. U ZAVISNOSTI OD KOLIČINE ESTROGENA ILI PROGESTERONA KOJE SADRŽI KONTRACEPTIV KOJI KORISTITE, MOŽE DA SE DOGODI DA UOPŠTE NEMATE MENSTRUACIJU ILI DA ONA POSTANE MANJE OBILNA I/ILI NEREDOVNA. USLED PRESTANKA UZIMANJA PILULE TAKOĐE MOŽE DA SE DESI DA MENSTRUACIJA IZOSTANE NA ODREĐENO VREME. NEKE ŽENE OVULIRAJU DVE NEDELJE POSLE UZIMANJA POSLEDNJE PILULE I REDOVNA MENSTRUACIJA STIŽE POSLE DVE NEDELJE. ALI AKO VI SPADATE U MNOGOBROJNU GRUPU ŽENA I PRIRODNO IMATE NEPRAVILAN CIKLUS, MOGUĆE JE DA PROĐE I PAR MESECI PRE NEGO ŠTO SE VAŠA MENSTRUACIJA PONOVO USTALI. MEDICINSKI NAZIV ZA OVU POJAVU JE „POST PILL“ AMENOREJA, I PRILIČNO JE UOBIČAJENA. ALI AKO POTRAJE DUŽE OD TRI MESECA, POSETITE SVOG GINEKOLOGA KOJI ĆE VAM MOŽDA PROPISATI DOZU PROGESTERONA KAKO BI POKRENUO VAŠ CIKLUS. IMAJTE NA UMU: IAKO JE VAŠA MENSTRUACIJA IZOSTALA POSLE PRESTANKA UZIMANJA ORALNIH KONTRACEPTIVA, TO NE ZNAČI DA NE OVULIRATE. DRUGIM REČIMA, AKO STE POMISLILI DA VAS JE ZADESIO GREJS PERIOD U KOME STE BEZBEDNI OD TRUDNOĆE I IMALI STE NEZAŠTIĆEN ODNOS POSLE UZIMANJA POSLEDNJE PILULE, MOGUĆE JE DA STE U DRUGOM STANJU.

DA LI VAM SE PROMENILA TEŽINA?

ZA ŽENE JE NEOPHODNO DA ODRŽE ODREĐENI NIVO MASNIH NASLAGA U ORGANIZMU KAKO BI MOGLE DA OVULIRAJU. AKO STE IZGUBILI KILOGRAME I VAŠ INDEKS TELESNE MASE (BMI, KOJI IZRAŽAVA PROCENAT MASTI U ORGANIZMU) POSTANE PREVIŠE NIZAK, MOŽE DA SE DOGODI DA IZGUBITE CIKLUS. SA DRUGE STRANE, ISTA STVAR MOŽE DA SE DOGODI U SLUČAJU DA JE VAŠ BMI POSTAO PREVISOK. GINEKOLOZI PRETPOSTAVLJAJU DA JE NIVO MASNIH NASLAGA TOLIKO VAŽAN ZA OVULACIJU ZBOG TOGA ŠTO JE TO POKAZATELJ KOJI VAŠEM SISTEMU PRUŽA GARANCIJU DA STE DOVOLJNO ZDRAVI DA IZNESETE TRUDNOĆU I ODNEGUJETE BEBU, AKO OSTANETE U DRUGOM STANJU. GENERALNO, BMI KOJI JE ISPOD 19 PREVIŠE JE NIZAK ZA OVULACIJU, DOK VREDNOSTI IZNAD 30 TAKOĐE MOGU DA POREMETE NORMALNO FUNKCIONISANJE. ALI NIJE UVEK U PITANJU BROJ. AKO STE OSLABILI IZUZETNO BRZO, TO MOŽE DA PREKINE VAŠ CIKLUS ČAK I AKO JE VAŠ BMI OSTAO U GRANICAMA NORMALE. OVO MOŽE DA SE DESI AKO STE POČELI SA NISKOKALORIČNOM DIJETOM ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA ILI DETOKSIKACIJOM NA BAZI SOKOVA.

DA LI UZIMATE NEKE LEKOVE?

ODREĐENI MEDIKAMENTI (OSIM PILULE) MOGU DA POREMETE VAŠ CIKLUS TAKO ŠTO ĆE ODLOŽITI ILI BLOKIRATI OVULACIJU. ANTIDEPRESIVI SU JEDNI OD NAJČEŠĆIH KRIVACA. NEĆE SVAKA ŽENA, KOJA POČNE SA KORIŠĆENJEM OVIH LEKOVA ZA STABILIZACIJU RASPOLOŽENJA, BITI SUOČENA SA PROMENAMA U CIKLUSU, ALI MOGLI BISTE DA OSETITE OVAJ PRATEĆI EFEKAT ČIM POČNETE SA UPOTREBOM PROPISANE TERAPIJE, ILI ČAK POSLE NEKOLIKO MESECI UZIMANJA LEKA.

DRUGI, REĐE PROPISIVANI LEKOVI, KOJI MOGU DA UTIČU NA CIKLUS, JESU ANTIPSIHOTICI, NEKI STEROIDI, KAO I POJEDINI LEKOVI U OKVIRU HEMOTERAPIJE. AKO UZIMATE BILO KOJI OD NAVEDENIH MEDIKAMENATA, VEROVATNO NEMA RAZLOGA ZA BRIGU, ALI OBAVESTITE LEKARA KOJI VAM IH JE PROPISAO DA BI BIO UPOZNAT DA KOMPLETNOM SITUACIJOM.

 

Izvor: Cosmopolitan.rs