Ako zabacujete glavu unazad kada vam krene krv na nos, posle ovoga to više nećete raditi

Do krvarenja iz nosa često dolazi naglo i bez upozorenja.

Iako može izgledati strašno, najčešće je potpuno bezopasno.

Količinski može curiti puno krvi, ali to zapravo dolazi iz malih kapilara, objašnjavaju stručnjaci.

Odraslima pucanje kapilara u nosu obično uzrokuje nagli porast krvnog pritiska. Uzrok može biti i kombinacija suve, nadražajne sluznice nosne pregrade i porasta pritiska.

Na kraju nosne pregrade sastaju se mnogi kapilari pa krvarenje može uzrokovati i manja ozleda, kao na primer čačkanje nosa.

Prva pomoć

Kako bi se krvaranje zaustavilo, pomažu dobre stare kućne metode.

Hladna obloga na vratu odmah će uzrokovati brzo stezanje krvnih kapilara. Pomaže i začepljenje nosa prstima “što deluje kao zavoj”.

Zabacivanje glave unazad, što se nekad preporučivalo, nije tako dobra ideja. Kako bi se sprečilo da krv niz grlo ode do želuca, bolje se lagano nagnuti napred.

FOTO: Shutterstock

Zato, prvo treba čistom maramicom obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve krvarite. Treba zatim sesti, glavu nagnuti lagano unapred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da izgubimo mnogo krvi. U tom položaju (sa glavom lako nagnutom unapred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom, koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva slepi sa pregradom nosa.

Ako krvarenje ne prestaje

Ako je krvarenje teško zaustaviti ili ako se često ponavlja, trebalo bi posetiti lekara. Tada osim hroničnog povišenog pritiska, uzrok mogu biti lekovi za antikoagulaciju, ako ih osoba pije  ili u retkim slučajevima nazalni polip ili tumor.

Kad nos krvari iz zadnjeg dela nosne šupljine i kad se krv sliva u ždrelo ili, nedajbože, kad krv teče nagore, do oka, kroz suzni kanal, odmah treba otići lekaru. Takvo krvarenje može biti uzrokovano mnogim patološkim stanjima, recimo polipom koji je prokrvario, hipertenzijom, anemijom…

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa i ono se lako zaustavlja. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti, ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici. Pažljiv razgovor sa detetom koje češće krvari je zaista neophodan.