Anđelika – ljekovitost, čaj, tinktura, berba i upotreba kroz povijest

Anđelika je rod kojem pripada 60 visokih i višegodišnjih biljaka iz porodice Apiaceae. Ove biljke narastu 1-3 metra, a neke vrste se koriste u prehrambene i zdravstvene svrhe. Najpoznatija vrsta je Angelica archangelica na koju se najčešće i misli kada se govori o anđeliki.

 

Više o anđeliki možete pročitati u nastavku.

Svi dijelovi ove biljke iskoristivi su za hranu, začine ili kao lijek. Korijen i sjemenke sadrže esencijalna ulja.

Anđelika kao lijek

U medicinske svrhe najčešće se koriste: korijen, listovi i sjemenke.

Anđelika može pomoći kod:

 • prehlade,
 • grlobolje i groznice,
 • te kod glavobolje i menstrualnih problema.

Ponekad se koristi za želučane tegobe kako bi potaknula probavu i pospješila apetit.

Dobra je za osobe s visokim krvnim tlakom zato što  pospješuje cirkulaciju krvi. Doprinosi imunitetu i pomaže detoksifikaciji tijela.

Na tržištu postoje suplementi ekstrakta anđelike koji se koriste u zdravstvene svrhe. Suplementi dolaze u različitim oblicima – kao tinkture, kapi, prahovi, pilule, kapsule i čajevi. Prije početka upotrebe nekog od ovih suplemenata u zdravstvene svrhe preporučuje se savjetovanje s liječnikom.

anđelika

Anđelika za prehrambene svrhe

Različiti dijelovi biljke anđelike koriste se u prehrambene svrhe. Sjemenke se koriste u različitim alkoholnim pićima kao pojačivač okusa.

 • Listovi se koriste u raznim jelima jer dodaju poseban okus juhama, varivima, piletini i ribi. Osušeni ili svježi listovi se koriste i za izradu čaja.
 • Stabljike se mogu oguliti i izrezati pa skuhati kao šparoge ili koristiti kao dodatak u pripremi marmelada. Od stabljika se ponekad rade i slatkiši.
 • Neki ljudi koriste korijen za izradu čaja. Korijen anđelike se može koristiti kao začin tako da se osuši i usitni u prah (kao đumbir). On se također može skuhati u vodi s malo soli i servirati kad omekša.

Anđelika tinktura – kako napraviti?

Od biljke anđelike možete napraviti tinkturu. Biljne kapi anđelika mogu se napraviti u alkoholu, vinu, octu, rakiji ili biljnom ulju. Preporučena doza uzimanja ove tinkture je 20-40 kapi tri puta dnevno.

Tinktura se koristi za respiratorne bolesti i kao analgetik za glavobolje i menstrualne bolove. Može pomoći reguliranju menstrualnih ciklusa, ublažavanju grčeva i anksioznosti.

Sastojci

 • 4 čajne žlice suhog korijena anđelike,
 • 60 ml votke.

Priprema

 1. Stavite anđeliku u staklenku i prelijte ju alkoholom.
 2. Stavite poklopac i dobro protresite.
 3. Ostavite staklenku na hladnom i tamnom mjestu 6 tjedana. Nakon toga procijedite.

Tinktura se ne preporučuje tijekom trudnoće jer potiče menstruaciju.

Anđelika biljka – čaj

Vrući čaj od anđelike pomaže kod prehlade, grlobolje i groznice, a može pridonijeti ublažavanju tegoba s migrenama. Čaj se može raditi od sušenih ili svježih listova te od korijena. Preporučuje se piti jednu šalicu nakon obroka 3 puta dnevno.

Anđelika čaj – priprema

Ako pripremate čaj od korijena potrebna vam je jedna čajna žlica osušenog korijena anđelike na 1.5 dl vode. Čaj je potrebno prokuhati 10 do 15 minuta, pustiti da odstoji i procijediti. U smjesi s majčinom dušicom može pomoći pri liječenju bronhitisa.

anđelika čaj

Anđelika – nuspojave

Nuspojave uzimanja preporučenih doza anđelike ne postoje, ali konzumacija velike količine korijena ili esencijalnog ulja može biti toksična. Svježi korijen se smatra otrovnim, te se preporučuje sušenje prije upotrebe.

Konzumacija anđelike se ne preporučuje sljedećim osobama:

 • trudnicama i dojiljama,
 • djeci ispod dvije godine,
 • osobama koje imaju crijevni/želučani ulkus i dijabetes (interna uporaba).

Korijen anđelike povećava razinu šećera u krvi pa se nikako ne preporučuje dijabetičarima. Kod dodira s kožom može izazvati preosjetljivost tj. alergiju.

Anđelika – uzgoj i berba

Anđeliku je moguće kultivirati na dubokom i vlažnom tlu u hladu, najbolje blizu vode. Može podnijeti različite vremenske uvijete pa čak i zimski mraz, ali ne podnosi sušu. Anđelika se može razviti i ispod stabala koji pružaju hlad. Insekti najčešće ne napadaju anđeliku u vrtu, osim malih mušica.

Najčešće procvjeta nakon dvije godine, nakon čega ili uvene ili nastavi rasti još 1-2 godine. Listovi se skupljaju prije cvata.

Može se brati krajem lipnja ili početkom srpnja na način da se odreže do korijena.

Prilikom branja divlje anđelike je važno znati razliku između anđelike i biljke kukuta koja je iznimno otrovna.

Preporučeno je korijen iskopati prve godine na jesen kada postoji najmanja šansa da postane pljesniv ili da ga pojedu crvi.

anđelika

Anđelika – cijena

Bilo koji dio anđelike je najbolje kupovati kod provjerenog travara ili u ljekarni. Možete kupiti i gotovu tinkturu, kapsule ili eterično ulje od anđelike ako ne želite sami izrađivati.

Korijen anđelike možete kupiti za 10-20 kn (50 g), dok tinktura košta od 70 do 120 kn. Cijena kapsula uvelike varira jer najčešće sadrže i ekstrakte drugih biljaka, ovisno za što se uzimaju.

Anđelika kroz povijest

Anđelika se kultivira kao povrće i lijek još od 10. stoljeća. Popularnost je stekla u Skandinaviji tijekom 12. stoljeća, a od 14. stoljeća se koristi diljem Europe kao lijek. Tijekom 17. i 18. stoljeća vjerovalo se da je pomagala u liječenju kuge i koristila se za intestinalne bolesti kao što je kolera.

Tijekom drugog svjetskog rata korijen anđelike koristio se kao zamjena za duhan.

Postoje i brojna praznovjerja povezana s ovom biljkom. Nekada se vjerovalo da nošenje dijela korijena anđelike pomaže u zaštiti od vračanja i prokletstva. Nosila se i kao amulet tijekom lova ili kako bi se privukao suprotni spol.

Šumska anđelika

Šumska anđelika (lat. Angelica sylvestris) je vrsta anđelike kojoj je prirodno stanište u Europi i Aziji u vlažnim šumama.

Do 20. stoljeća koristila se kao povrće. Stabljika ove biljke se može jesti svježa, dok se listovi mogu skuhati u varivu. U tradicionalnoj Austrijskoj medicini koristi se kao čaj ili tinktura.

Kineska anđelika

Kineska anđelika (lat. Angelica sinensis) je također vrsta anđelike koja raste na visokim planinama na području Kine, Japana i Koreje. Korijen ove biljke iskopava se na jesen i koristi se kao lijek u kineskoj medicini već preko 1000 godina.

Osušeni korijen koristi se za žensko zdravlje, kardiovaskularne bolesti, upale, glavobolje, infekcije, blage anemije, umor i visoki krvni tlak.

 

https://www.krenizdravo.rtl.hr