BELE MRLJE NA NOKTIMA NISU NIMALO BEZAZLENE: TO MOŽE BITI NAJRANIJI ZNAK OVOG OBOLJENJA

Ukoliko se osim belih fleka na noktima jave i simptomi poput kratkog daha, bola u grudima i natečenih zglobovi, obratite se lekaru

Dr Spenser Krol, dermatolog, navodi kako da je izuzetno važno da lekar prilikom pregleda pogleda i kako izgledaju nokti pacijenta. Ukoliko se primeti pojava belih fleka na noktima, bilo bi dobro uraditi detaljnije analize.

Leukonihija je naziv za pojavu belih fleka i linija na noktima, a može se raditi o bezopasnoj promeni ili o jako opasnoj bolesti.

Evo što sve može biti uzrok ove pojave:

TRAUMA NOKTA

Ako ste udarili noktom o nešto tvrdo, mogu se razviti bele mrlje na noktu, a ponekad je potrebno malo više vremena da promena nestane. Ipak, ako vam se čini da predugo ne prolazi, obratite se lekaru.

GLJIVICE

Gljivična infekcija noktiju spada među dugotrajnije i upornije infekcije, a karakteriše ju promena boje nokta (koji postaje beličasta, žućkast ili smećkast).

POPULARNO:  BRZO I LAKO NAPRAVITE KEKS KOJI JE BOLJI OD ČUPAVACA

MANJAK VITAMINA I MINERALA

Manjak vitamina D, kalcijuma i cinka može uzrokovati ovaj problem, a kako se poslednjih godina sve češće pacijenti javljaju s manjkom vitamina i minerala u organizmu, on savetuje da se uradi kontrola krvne slike pre svega kako bi se utvrdilo da li je to glavni problem, ili ipak nešto ozbiljnije.

Osim ovih bezopasnijih stanja, promena na noktima može da ukazuje i na neke teže komplikacije, kao što su:

Retko, ali bele mrlje na noktu mogu biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja, poput autoimunih bolesti, bolesti srca ili bubrega. Dr. Krol savetuje da dobro posmatrate stanje orgnizma i koliko su dugo fleke prisutne.

Ukoliko se pored njih jave i simptomi poput kratkoće daha, bola u grudima i natečenih zglobovi, obratite se lekaru.

Izvor: Stil