beli ljiljan – LIJEK PROTIV OPEKOTINA I RANA

Za lečenje posekotina, ogrebotina i rana u narodnoj medicini najčešće se koristi oporo bilje bogato antiseptičnim i antibiotskim sastojcima (fitoncidi).

Većina sadrži i jedinjenja koja uništavaju ili sprečavaju razvoj nekih mikroorganizama tako da nema bojazni ni od inficiranja rana.

Ako se pravilno koriste, ove lekovite trave su potpuno bezbedne pa pacijente, zbog manjih povreda, ne mora da odlazi lekaru.

Obično su to hajdučka trava, petrovac, neven, brestova kora, bosiljak,beli i crni luk.

Evo još jedne veoma bitne biljke koju od srca preporučujemo.

Krin – latinski naziv Lilium candidum , potiče iz Sredozemlja i raste do visine 100-140 cm.

Cvet mu je levkast, prilično krupan i postavljen je vodoravno na stabljici na kojoj u sredini sezone tačnije u junu i julu bude otvoreno čak do 30 krunica. Ima veoma karakterističan beo cvet, širokih i dugih latica i žuti tučak sa prašnicima.

Ponekad se na njima nalaze i svetlo roze tačke.

Spada u veoma dekorativno i omiljeno cveće. Neki delovi cveta beli ljijan imaju lekovito dejstvo, kao što su list, cvet i lukovica.

Bogat je vitaminom C, taninom, etrskim uljem. A lukovica pored toga sadrži i holin, fitosterol i gorke materije.

Ljiljan ili krin kao lek koristi se za :

protiv bolova prouzrokovanih čirevima

kao ulje za opekotine i promrzline

kod upale uha i nosa

kao melem za ispiranje rana i posekotina

Recept

u posudu stavite oko 20 usitnjenijih cvetova krina i dodate oko 1 litar komovice. Zatvorite i posle tri dana procedite. Dobijenu tečnost koristite. A možete da je i utrljavate u bolne vene dva puta dnevno ako odstoji nekih 10 dana.

Recept protiv opekotina

Ako 50 cvetova ljiljana stavite u čistu i suvu teglu i prelijte litrom maslinovog ili bademovog ulja, povežete dvostrukim slojem gaze i pokrijete tacnom, nakon dvadeset dana dobićete izvanredno mirisno ulje koje je čudesan lek protiv opekotina, ali i za negu lica i tela

POPULARNO:  OVO SJEME KONTROLIŠE DIJABETES I VRAĆA FUNKCIJU JETRE I BUBREGA

https://www.vesti.rs.