BELI LUK – IZVOR ZDRAVLJA

UPRKOS ČINJENICI DA SE NAJČEŠĆE MRŠTIMO PRI POMISLI NA NJEGOV OPORI MIRIS, BELI LUK JE NAMIRNICA IZUZETNO BOGATA LEKOVITIM SVOJSTVIMA I VIŠE NEGO POŽELJAN DODATAK ISHRANI, NAROČITO TOKOM ZIMSKIH MESECI.
U KULINARSTVU SE NAJČEŠĆE KORISTI SVEŽ, IAKO MOŽE BITI I SUŠEN, SPECIFIČNOG JE LJUTOG UKUSA, ALI USLED TERMIČKE OBRADE NERETKO POSTAJE SLADAK I BUGI SVOJ PREPOZNATLJIV MIRIS. LEKOVITA SVOJSTVA BELOG LUKA PROISTIČU IZ ČINJENICE DA SE U NJEMU NALAZI 100 JEDINJENJA SUMPORA, MEĐUTIM NJEGOVA UPOTREBA U KUHINJI I IZLOŽENOST VISOKIM TEMPERATURAMA SMANJUJU PROCENAT LEKOVITIH MOŽI KOJIMA U SVEŽEM STANJU RASPOLAŽE. USTANOVLJENO JE DA BELI LUK ONEMOGUĆAVA ZGRUŠAVANJE KRVI I GRUPISANJE TROMBOCITA NA ZIDOVE ARTERIJA, PA SAMIM TIM SPREČAVA I RIZIK OD INFARKTA, A U NARODNOJ MEDICINI DECENIJAMA SE KORISTI KAO LEK ZA POVIŠEN KRVNI PRITISAK.

BELI LUK JE NAMIRNICA KOJA IMA I ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA, A NJEGOVA EFIKASNOST OGLEDA SE I KADA JE REČ O VIRUSIMA, BAKTERIJAMA I GLJIVICAMA S OBZIROM NA TO DA ALICIN BLOKIRA ENZIME KOJI OVE ORGANIZME OSPOSOBLJAVAJU DA NAPADAJU I OŠTEĆUJU TKIVA.

ODLIČAN JE ANTIOKSIDANS, USPORAVA PROCES STARENJA I EFIKASNO ŠTITI OD MNOGIH HRONIČNIH OBOLJENJA. PORED VEOMA POVOLJNOG DEJSTVA A ZDRAVLJA, ZAPAŽENO JE I TO DA OVA BILJKA UTIČE I NA RASPOLOŽENJE.

izvor: posaljirecept.rs

POPULARNO:  GOJITE SE I ŽUDITE ZA HRANOM – FALI VAM DOPAMIN: OVAKO SE HRANITE 2 MESECA I KONAČNO DOVEDITE TELO U RED!