BEZ NJIH MESO NIJE ISTO – MARINADE

Nekada davno mariniranje je bilo jedan od načina konzerviranja hrane, a danas ono svakom jelu daje jedinstven i neponovljiv okus – najbolji prilikom pripreme roštilja!

Začini su vrlo važan dio kuhanja, a u marinadama oni imaju jednu od glavnih uloga. Ne samo da daju aromu nego i produljuju rok trajanja namirnica.

Vrijeme mariniranja ovisi o veličini mesa i drugih namirnica koje se mariniraju, a posuda u kojoj se priprema rasol, salamura ili, kako u sjevernim dijelovima Hrvatske još kažu, pac, ne smije biti metalna i mora biti dobro poklopljena – najbolje rastezljivom plastičnom folijom.

FINI ZAČINI

Nagle promjene temperature kvare okus i teksturu namirnica, zato marinirano meso izvadite iz hladnjaka barem jedan sat prije daljnje obrade.

Uvijek upotrebljavajte svježe ulje za marinade, a marinirati možete čak i voće, ali uz pomoć nekog začina, i to najčešće prije upotrebe za slastice.

Pripremite marinadu ili razvodnjenog vinskog octa, ili ulja, te drugih začina, nasjeckanog povrća i začinskog bilja u plastičnoj vrećici pa sve fino pomiješajte. Ostavite govedinu,  piletinu ili neko drugo meso u toj marinadi tako da meso bude potpuno pokriveno.