BILJKAMA PROTIV KRVARENJA

Krvarenja mogu biti bezazlena, ali i indikator ozbiljnih oboljenja. Ljekarska dijagnoza je neophodna, ali ima i slabijih tegoba kod kojih biljna sredstva mogu biti rješenje u kratkom roku.

Hajdučka trava

Najpoznatije narodno sredstvo u te svrhe. Naučno je dokazano da ima nevjerovatnu sposobnost, za razliku od drugih biljaka i hemijskih preparata, da ne izaziva trombozu.

Recept: supenu kašiku trave staviti u emajliranu posudu, preliti sa čašom ključale vode (dva decilitra), poklopiti i zagrijavati na tihoj vatri, uz mešanje od 10 do 12 minuta. Hladiti na sobnoj temperaturi 45 minuta, procediti. Zatim nadoknaditi vodu koja je isparila dolivanjem ključale vode. Čuvati na hladnom mjestu, ne duže od 48 sati, i uzimati po četvrtinu čaše tri puta dnevno, 20 minuta prije jela.

Kopriva

Raste svuda i ima veliku moć da zaustavlja krvarenje. Uz to, pomaže kod liječenja raznih tumora i kancera grlića materice.

Recept: preliti dvije supene kašike sa pola litra ključale vode. Neka odstoji sat, a zatim procediti. Uzimati trećinu čaše tri puta dnevno.

Palamida

POPULARNO:  PRIRODNI LEKOVI KOJI UBIJAJU VIRUS I PREHLADU: POSLUŠAJTE OVE SAVETE NUTRICIONISTE I BIĆETE ZDRAVI KAO DREN!

Najpoznatije svojstvo joj je da sprečava i pomaže kod izliva krvi u mozak.

Recept: pomiješati tri supene kašike usitnjene suve trave i cvetajućih vrhova biljke u pola litra vode, kuvati na slaboj vatri od četiri do pet minuta. Ostaviti da odstoji dva sata, procijediti. Uzimati po pola čaše – tri ili četiri puta dnevno, pola sata prije jela.

Napomena: palamida (lat. Cirsium arvense) je vrlo raširen korov, koji se kod nas ne upotrebljava u narodnoj medicini. Kod ruskih travara je veoma cijenjena.

Troskot

Izuzetno pomaže i kod oboljenja jetre i pluća. Tradicionalno se koristi u kineskoj i tibetanskoj medicini.

Recept: preliti četiri supene kašike trave sa jednim litrom ključale vode. Treba da odstoji sat, a zatim procijediti smjesu. Uzimati po pola čaše tri puta dnevno prije jela.

Napomena: troskot (lat. Polygonum aviculare) raste gotovo svuda. Ima ga po travnjacima, najčešće na ugaženim mjestima oko kuća i pored puteva.

 

Izvor: avaz .ba