BLUMBERG OBJAVIO ISTRAŽIVANJE: OMIKRON OTPORAN NA OVE DVE VAKCINE, POTREBNA TREĆA DOZA

Omikron varijanta korona virusa može delimično da izbegne zaštitu od vakcine protiv kovid-19 proizvođača Fajzera i Bajonteka, izvestio je danas Blumbeg


Ovo izbegavanje dejstva vakcine nije potpuno i treća doza bi mogla da pruži dodatnu zaštitu, navodi se u izveštaju Blumberga, koji se poziva na Aleksa Sigala, šefa laboratorije Instituta za istraživanje zdravlja Afrike u Južnoj Africi, prenosi Rojters.

Varijanta Omikrona, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi prošlog meseca, izazvala je uzbunu na globalnom nivou zbog još jednog mogućeg talasa infekcije, pri čemu je više od 20 zemalja, od Japana do SAD, već prijavilo slučajeve.

Svetska zdravstvena organizacija je Omikron 26. novembra klasifikovala kao „zabrinjavajuću varijantu“, ali je navela nema dokaza koji podržavaju potrebu za novim vakcinama posebno dizajniranim da se bore protiv novog soja koga karakterišu brojne mutacije.

POPULARNO:  Odlične namirnice antikancerogenog djelovanja

U Srbiji, po podacima beogradskog medicinskog fakulteta nije registrovan soj korona virusa omikron.

Zbog omikrona svi koji u Srbiju dođu iz Južnоаfričкe Rеpubliкe, Bоcvаne, Zimbаbvеa, Nаmibiјe, Lеsоta, Mоzаmbiкa i Mаlаvija biće pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

Izvor: Informer