BOKVICA (PLANTAGINACEAE)

Prema narodnom vjerovanju, ko «pati od želudca», treba da iskopa bokvicu i da joj kaže : «Travo bokvice, pomozi! Želudce, dođi đe si bio i đe si se rodio!», pa da je onda pojede ?  

Postoje tri vrste bokvice, ženska, muška i srednja. Hemijski sastav i dejstvo sve tri vrste su gotovo isti, te se za potrebe domaćinstva mogu koristiti posebno, ili pomješane (za potrebe trgovine, beru se odvojeno)

Ljekoviti dio biljke : listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta.

Nalazište : Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima ih svuđe.

Ljekovite materije : fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid, sluzi, minerali i drugo.

Ljekovita dejstva : Na respiratorne organe (antibakterijsko, antialergijsko za iskašljavanje). Blagotvorno djeluje na digestivni trakt (gastritis, čirevi na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu). Dobra je za kožne poremećaje (gnojne rane i rane koje teško zarastaju, opekotine i posekotine).

POPULARNO:  ŠLJIVE

NAPOMENA : Obzirom da listovi rastu uz zemlju, bokvica često bude prašnjava i blatnjava, pa zbog toga tek ubrano lisće treba dobro oprati u nekoliko voda.

Pripremanje čaja :

Jednu supenu kašiku osušenih i isitnjenih listova preliti sa šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti 20 minuta. Piti 2-3 šolje na dan.

Oblog od listova :

Istucane ili samlevene sveže listove upotrebljavati za oblog.

Sirup :

Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mlevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuvati 10 minuta sa 2 kilograma šećera. Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna kašika.

Izvor: ekoselopodgora.wordpress.com