Brokule uklanjaju simptome prehlade i gripe

Upaljeno grlo, curenje nosa i kijanje simptomi su gripa koji počinju da se javljaju svake godine, otprilike u ovo vrijeme, i ostaju među nama negdje do aprila naredne godine.

 

Postoji, međutim, način pomoću kojeg se prehlada može sanirati za samo 24 sata. Odgovor na pitanje “Kako?”, glasi – brokule!

Nutricionistkinja Sara Flauer objašnjava kako ovo povrće utiče na simptome gripa. Ona ističe da su brokule pune vitamina K, vitamina C, hroma i folne kiseline, što sve povoljno djeluje na simptome.

“Ovi poznati vitamini su od izuzetne pomoći kada je borba protiv infekcija u pitanju, pa je na prve znake prehlade poželjno povećati njihov unos jedući više bobičastih plodova, citrusa, voća, papaje, brokula i crvenih paprika koji pomažu zaštititi od upala”, navodi ona.

Bitno je, takođe, i unositi dosta tečnosti, kako bi se “probila” zagušenost grla, ali treba izbjegavati zaslađene i mliječne napitke, koji zbog visokog sadržaja sluzavih materija mogu da pogoršaju stanje. Zato je najbolje piti čajeve ili vodu.

POPULARNO:  ZBOGOM CISTAMA I MIOMIMA: KOMBINACIJA OVA DVA SASTOJKA POMOĆI ĆE VAM DA IH SE RIJEŠITE ZAUVIJEK!

I pored hladnoće, preporučljivo je provoditi neko vrijeme napolju u šetnji i/ ili vježbi. Tokom zimskih mjeseci vitamin D, neophodan za pomoć imunitetu u odgovoru na virus, postaje deficitaran u organizmu. Zato je, tokom jeseni i zime potrebno izlagati se suncu bar petnaestak minuta dnevno, piše

Express.co.uk.