BRŠLJAN: ULJE, VODENA OTOPINA I KUPKA PROTIV CELULITA

Listovi bršljana (lat. Hedera helix) učinkoviti su sastojak mnogih krema protiv celulita i za mršavljenje.

Obzirom da je bršljan veoma raširen i može ga se praktički posvuda u šumi pronaći tijekom cijele godine, a macerat u ulju, vodenu otopinu i kupke je izuzetno lako napraviti, donosimo recepte kako ih možete načiniti i koristiti – besplatno i bez dodanih konzervansa i aditiva.

Berba listova tijekom cijele godine

Bršljan je zimzelena puzavica koja se obično penje na stabla ili uz kuće, a ponekad ih i posve obraste. Listovi su s gornje strane obično tamnozeleni, a s donje svjetliji; kožnati su i obično tro- ili peterokraki. Beru se tijekom cijele godine, a za macerat u ulju je najbolje koristiti mlade listove ubrane u svibnju i lipnju: to su listovi svjetlije boje koji rastu u podnožju biljke, a za razliku starih listova pokriveni su dlačicama. Pazite! Plod bršljana je crna boba koja zri u proljeće, a otrovna je.

Smatra se da pripravci od bršljana regeneriraju potkožno tkivo, potičući dubinsku cirkulaciju, a djelotvorni su za otapanje celulita, nakupina masnog tkiva i uklanjanje viška vode.

Od listova bršljana napravite i kombinirano koristite macerat u ulju, kupke i vodene otopine. Ako nemate vremena za šetnju šumom i berbu listova, kupite sušeni list bršljana i primjenite u receptima kao za svježe listove. Također, ubrane listove bršljana možete sami osušiti i koristiti tijekom cijele godine.

Kao i kod drugog ljekovitog bilja, vrijedi općenito pravilo da kura traje tri tjedna. Nakon kure slijedi tri tjedna pauze, pa tek tada možete ponoviti tretman. Kod nekih ljudi bršljan izaziva reakcije na koži – kontaktni dermatitis. Ukoliko ste u toj skupini, izbjegavajte ove pripravke.

  1. Ulje od bršljana za noćni tretman

Svježe ubrane listove bršljana prostrite međusobno raširene na prozračnom i sjenovitom mjestu neka se prosuše 24 sata. Nakon toga ih složite u staklenku sa širokim grlom, i zalijte maslinovim, suncokretovim, sezamovim ili nekim drugim uljem za masažu. Ulje treba prekriti listove.

Općenito se preporuča da omjer mase bude 1:5. Dakle, na 10 dag bršljanovog lista dodajte 50 dag ulja.  Staklenku zatvorite i ostavite stajati na tamnom mjestu tijekom cijelog ljeta. Svakih nekolik dana protresite. Nakon 3 mjeseca stajanja procijedite ulje iz staklenke i listove bršljana istisnite gazom, te prelijte u tamne bočice u kojima će ulje stajati.

Najbolje je ovo raditi jednom godišnje – tako da odmah pripremite macerata koliko vam je potrebno.

POPULARNO:  NEMA KO NE PIJE SODU BIKARBONU SA VODOM KAD IMA GORUŠICU: Doktori sad upozoravaju zašto NIKAKO ne smijete to da radite!

Primjena: svakoga dana prije spavanja ovim uljem masirajte 10-20 minuta dijelove tijela na kojima imate celulit

  1. Vodena otopina bršljana za dnevni tretman

Svježe nabrane listove bršljana prvo prosušite 24 sata (kao i za uljni macerat), odvažite 50 grama i sitno ih nasjeckajte. Stavite na dno staklene posude sa širokim grlom i zalijte litrom hladne vode. Poklopite i ostavite stajati 24 sata, pa procijedite i prelijte u staklenu bocu te ju držite u hladnjaku. Napravite količinu koja vam je potrebna za tjedan dana, a potom napravite svježu otopinu.

Ovom vodenom otopinom ujutro, nakon tuširanja namažite površinu tijela koju tretirate. Ostavite da se nekoliko minuta upije u kožu, pa lagano osušite ručnikom, najbolje papirnim. To mjesto nemojte više ispirati, nego se odjenite.

  1. Kupka sa bršljanom – regenerativni vikend ritual

Pristavite 5-litarski lonac sa vodom, pa kad voda proključa ubacite 2-3 rukohvata svježih listova bršljana (ili sušenog). Ostavite da kuha još pola sata, pa procijedite i izlijte u kadu napunjenu toplom vodom za kupanje u kojoj ste otopili 1 kg morske soli. Ležite u kadi barem pola sata, ili dok se voda ne ohladi.

Piše: Agatha Borošak

Fotografija: Snježana Ivić

Izvor: dobarzivot.net