Brusnica – prirodni antibiotik

Brusnica je crvena bobica, porijeklom iz Sjeverne Amerike, obiluje različitim zaštitnim materijama, sadrži minerale, vitamine A,B i C, kalij i biljna vlakna piše Zdravlje u kuci  

Sjevernoamerički starosjedioci su još prije 400 godina prepoznali ljekovita svojstva ove izuzetne biljke.

U međuvremenu se i veliki broj naučnika bavio istraživanjima brusnice i njenim uticajem na zdravlje pa su zaključili da je ona prirodni antibiotik koji pomaže u prevenciji raznih oboljenja prvenstveno mokraćnog mjehura, bubrega, odnosno kompletnog urinarnog trakta.

Brusnica smanjuje i rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa te rizik od nekih karcinoma (posebno dojke, debelog crijeva i prostate), pomaže pri obnovi vida i povećava nivo HDL – dobrog holesterola čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Brusnica takođe smanjuje i nivo šećera u krvi, što izuzetno pogoduje dijabetičarima. Ipak najznačajnija primjena brusnice je kod infekcija urinarnog trakta, jer djeluje na uzročnika infekcije bakteriju E. colli.

POPULARNO:  Boja podočnjaka otkriva probleme sa zdravljem

Brusnica sadrži zgusnute tanine koji čak u trajanju od deset sati sprečavanju zadržavanje bakterija na stijenkama mokraćnih kanala te time sprečavaju nastajanje infekcija. Tako se smanjuje potreba za uzimanjem antibiotika i drugih hemijskih preparata.(M.D.A.)