Čaj od pelina

Pelin je razgranata velika biljka srebrnih listova, gorkog okusa i karakterističnog mirisa. Pripravci ove biljke su iznimno ljekoviti posebice ako se daju u pravilnim omjerima. Otkrijte zašto je važan čaj od pelina.

Kada se konzumira u manjim dozama on je bezopasan i najjači prirodni lijek, a posebno je učinkovit kod probavnih tegoba i parazita koji su glavni uzročnici mnogih bolesti.

Pelin ima snažno antiparazitno djelovanje, a sadrži izotujone i tujone koji ubijaju i odrasle parazite i njihova jajašca. Radi se o jednom od najbrže djelujućih i najučinkovitijih lijekova za sve vrste tegoba sa žuči i probavom. Gorak je zbog absintina koji djeluje na cirkulaciju i probavu.

Gorak okus u ustima koji ostavlja potiče rad crijevnih žlijezdi i stvaranje žuči što automatski poboljšava probavu. Koristi se i protiv malarije i visoke temperature, a sustavno liječi i šećernu bolest i pretilost. Tonizirajućeg je djelovanja i uklanja tjelesnu slabost.

Odličan je i za sprječavanje rasta štetnih mikroorganizama, odstranjivanje kroničnog zatvora i plinova, liječenje trovanja, suzbijanje visoke temperature, ubrzavanje organizma, olakšavanje poroda, uništavanje i tjeranje parazita, olakšavanje grčeva, poboljšanje apetita i probave.

Isto tako je dobar za poboljšanje rada žučnog mjehura i jetre, stimuliranje menstrualnog ciklusa, oporavljanje i obnavljanje organizma i pomoć kod mršavljenja. Kod nagnječenja tkiva ili otvorenih rana mogu se koristiti oblozi od pelina koje je potrebno položiti na bolno mjesto.

POPULARNO:  VOLITE MIRIS OMEKSIVAČA NA ODJEĆI: ONDA UČINITE DA POTRAJE A EVO I KAKO !!!

Možete ga brati od srpnja do kolovoza što znači prije nego procvjeta, a upotrebljavaju se samo list i korijen. Koristi se sušen u hladu ili u svježem obliku. Ne treba zaboraviti da ga se smije konzumirati u propisanim dozama, a pošto je gorak treba ga miješati sa sokom ili medom, a može se popiti i u kapsuli.

Od pelina se može pripremiti vino, tinktura, prah, rakija i ekstrakt. Smije se konzumirati na nekoliko načina. Odlučite li se na čaj, potrebno je znati kako ga skuhati.

Čaj od pelina se dobiva tako da se žličica pelina prelije šalicom vruće vode, nakon čega se ostavlja poklopljeno oko 15 minuta. Nakon toga čaj se procijedi.

Takav čaj ne bi smjele piti dojilje budući da mlijeko može postati gorko i oni kod kojih postoji mogućnost cerebralne kongestije. Isto tako ga ne smijete piti ako koristite preparate koji sadrže željezo

Izvor: savjetnica.com