Čaj od sene – snažni prirodni laksativ

Sena je grmolika tropska biljka koja se obično koristi zbog svojih laksativnih svojstava. Aktivni sastojci njezinih listova djeluju na živčani splet u našim crijevima koji se zove Auerbachov pleksus. 

Djelujući na njega listovi sene pojačavaju peristaltiku crijeva i djeluju kao laksativ.

Čaj od sene potiče crijevne kontrakcije, a time i probavu. On prirodno sprječava lijenost crijeva i zatvor. Osim zrelih i osušenih listova, kao laksativ se može koristiti i plod sene. Plod je nalik na mahunu i sadrži manje aktivnih sastojaka. Sena nalazi svoju primjenu i u programima za mršavljenje.

Ljekovitost sene

Sena prirodno raste u Africi i Aziji, a kod nas se kao dodatak prehrani može se naći u obliku kapsula, tableta, čaja i tinkture. Ona sadrži glikozide, flavonoide, sluzi, šećer, smolu i derivate antrakinona koji djeluju na kontrakciju crijeva.

Kao općeprihvaćeni laksativ koristi se i u medicini za čišćenje crijeva prije kolonoskopije te kao tretman za sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i hemoroide. Osim za probleme s probavom, sena se koristi i kao lijek za neke kožne bolesti (ekcemi, akne) i opekline. Moguće ju je pronaći i u kozmetičkim preparatima za gustu kosu.

Čaj od sene

Najširu primjenu ima čaj od sene. No, ako ga namjeravate piti, izbjegavajte vrećice čaja od sene, jer one mogu sadržavati previše ili premalo biljke. Kada je u pitanju biljka snažnog djelovanja, važno je kontrolirati dozu. Za jednu šalicu čaja potrebno vam je od pola do 2 grama zdrobljenog seninog lišća.

Prah od listova sene prelijte vrućom (ne kipućom) vodom i ostavite da stoji 10 minuta. Drugi način pripreme čaja je dugotrajniji, ali blaže djeluje na organizam. On uključuje namakanje sene u hladnoj vodi 12 sati.

Čaj od sene ima jantarnu boju, slab miris i gorak okus. Zbog okusa ga je dobro piti u kombinaciji s drugim čajevima ili začinima koji im se inače dodaju, kao što su koromač, narančina kora, cimet, anis ili đumbir.

POPULARNO:  SAVJETI ZA UZGOJ RUŽA: Kad se sade, kako se njeguju, čime se štite od nametnika…?

Oprez!

Treba biti strpljiv kada je u pitanju čaj od sene. Rezultati se ne pojavljuju odmah, već u roku od 6 do 12 sati. Zbog toga ga je najbolje piti prije spavanja. Nemojte piti više od dvije šalice čaja od sene dnevno i nemojte ga koristiti više od sedam uzastopnih dana, osim ako to preporučuje vaš liječnik.

Kad prvi put pijete senu, uzmite manju količinu kako biste vidjeli kako reagirate na nju. Ovo naglašavamo, jer prekomjerna doza čaja ima neugodne nuspojave. Neke od njih su:

    bolovi u trbuhu;
    mučnina;
    proljev;
    povraćanje;
    osip;
    oticanje prstiju;
    gubitak težine;
    manjak kalija;
    tamna pigmentacija u debelom crijevu;
    kronična oštećenja jetre i bubrega.

Prekomjerna upotreba može oštetiti debelo crijevo i rektum i uzrokovati snažnu ovisnost. Ovisnost je česta posljedica korištenja sene za mršavljenje. Među posljedicama dugoročnog korištenja su i slabljenje kostiju i mišića te zadržavanje vode u organizmu.

Trudnice i dojilje nikako ne bi trebale koristiti pripravke od sene. Djeca mlađa od 12 godina, također. Još je nekoliko zdravstvenih stanja u kojim bi bilo poželjno izbjegavati pripravke od sene. Među njima su:

    poremećaji u ravnoteži elektrolita (natrij, kalij, kalcij, magnezij, klorid, fosfat, bikarbonat);
    bolesti srca;
    bolesti jetre i bubrega;
    dehidracija;
    proljev;
    bolovi u trbuhu;
    upala slijepog crijeva;
    Crohnova bolest;
    ulcerozni kolitis (upalna bolest crijeva);
    upala mokraćnog mjehura;
    prolaps rektuma.

Zbog snažnog djelovanja, dugo korištenje listova sene nije preporučljivo. Ipak, s obzirom na to da je plod sličan u sastojcima, a blaži, za njegovu dugotrajnu uporabu nema posebnih upozorenja. (krenizdravo)