CELER JE DAR KOJI ČUVA NAŠE ZDRAVLJE

Celer je pravi Božji dar nama ljudima koji čuva naše zdravlje i može pomoći u liječenju mnogih bolesti. Opušta srčane mišiće i regulira tlak, uklanja smetnje kod probave, dobar je za mokraćne puteve i bubrege, i još puno toga, što možete saznati u nastavku.

Supstance iz celera opuštaju arterije, omogućujući im da se šire i tako doprinose elastičnosti krvnih žila. Osim toga, hranjivi sastojci iz aromatičnog korijena poboljšavaju krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, uklanjaju smetnje kod probave, dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje stanica raka.

Djelotvoran je i u ublažavanju astme, promuklosti, reume, a zbog visokog sadržaja natrija – gihta, mokraćnih putova, bubrega, psiholoških oboljenja.

Celer smanjuje i koncentraciju lošeg kolesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se lakše preboli prehlada i poboljša imunitet. Zbog toga što sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija, celer može regulirati i krvni tlak. Za celer postoji vjerovanje da pospješuje i spolnu moć.

Sirovi celer je vrlo djelotvoran sastojak prehrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnom mjehuru, zato što je dobar diuretik. Da bi se postigao željeni učinak, treba sitno nastrugati jednake količine celera i jabuke, sastojke dobro izmiješati i uzimati više puta u toku dana.

POPULARNO:  LEKOVITI VIRAK: BILJKA KOJA POMAŽE KOD MNOGIH ŽENSKIH PROBLEMA
Protiv kolesterola

Za pripremu napitka protiv kolesterola od celera i limuna potrebno je: tri limuna, pola kilograma celera i litra vode. Vodu prokuhajte i ostavite da se ohladi. Limun dobro operite i narežite na komade, s korom. Celer očistiti i narezati na komade.

Limun i celer dobro sameljite. Kada dobijete finu kašastu masu, prelijte je prokuhanom vodom i promiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, a ujutro procijedite i nalijte u staklenu bocu. Pijte ujutro i uvečer po pola decilitra napitka, prije jela. Poželjno je da izbjegavate slatko. Nakon osam tjedana provjerite kolesterol u krvi.

Ublažite reumu

Prokuhajte pola litre vode i dodajte joj 20 grama lišća celera, poklopite i pustite da se kuha 20 minuta. Skinite s vatre i ostavite poklopljeno da se ohladi. Procijedite i pijte tijekom dana. Za liječenje reume poželjno je svakodnevno piti po četiri šalice čaja od celera u trajanju od 43 tjedna.

cure.ba