ČESTO RADIMO KATASTROFALNE GREŠKE OPASNE PO ZDRAVLJE: Evo kako pravilno zaštititi kožu i uživati u sunčanju

Izlaganje suncu nosi određene opasnosti, ali i brojne prednosti
Ako se dobro pripremite i pronađete kvalitetne proizvode za zaštitu i njegu kože, od sunčevih zraka itekako imate koristi!

Tokom ljeta tijelo znojenjem gubi puno vode, pa je važno piti puno tečnosti kako bi se nadoknadio taj gubitak i osiguralo da koža ostane mekana i hidrirana.

Između 11 i 16 sati trebalo bi ostati kod kuće ili u debeloj hladovini jer su tada sunčevi zraci najjači, isušuju kožu koja potom brže stari i uništava se. Imajte na umu da kremu za sunčanje obavezno treba nanijeti 30 minuta prije sunčanja.

Čuvajte se opeklina
Čak 50 posto ljudi između 18 i 29 godina proteklih godinu su barem jedanput imali opekline od sunca, a neki i više puta. Vodite računa posebno o djeci – opekline u tinejdžerskoj dobi značajno povećavaju rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože.
Čak i 5 do 10 minuta izlaganja suncu za one s osjetljivom kožom može biti problem, zato upotrebljavajte kreme s visokim zaštitnim faktorom 50 i ostanite u hladu ili obucite majicu ili haljinu.

POPULARNO:  IZBIJELITE ZUBE I IZLIJEČITE DESNI SA OVIM RECEPTOM: POSEBNO ZA PUŠAĆE I LJUBITELJE KAFE!

Vruć tuš nakon izlaganja suncu nije dobar, jer će dodatno isušiti i zagrijati kožu, što nakon sunčanja nije dobro. Hladan tuš nakon znojenja pomaže da se donji slojevi kože rashlade i da se smanji izbijanje akni. Međutim, ako se želite samo rashladiti, mlaki tuš je bolji, jer će hladan samo podstaknuti tijelo da se zagreva.

 

 

(SB)