CIMET REGULIRA MENSTRUALNI CIKLUS I MOŽE POMOĆI KOD ZAČEĆA

Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da cimet može regulirati menstrualni ciklus i ublažiti menstrualne tegobe, koje često predstavljaju problem kod začeća.

U istraživanju su učestvovale žene koje pate od sindroma policističnih jajnika. Naučnici su ih podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je svakodnevno u razdoblju od 6 mjeseci konzumirala cimet, a druga grupa je uzimala placebo.

– Naučnici već duže vrijeme pokušavaju otkriti homeopatski ili prirodni lijek za sindrom policističnih jajnika, izjavio je voditelj istraživanja dr. Daniel Kort i dodao kako “ovim istraživanjem smo otkrili da jedan, naizgled običan začin, može biti spas za žene, koje pate od sindroma policističnih jajnika.”

Trenutni tretman za sindrom policističnih jajnika uključuje mršavljenje, uzimanje lijekova koji potiču ovulaciju i reguliraju nivo šećera u krvi.

Nakon 6 mjeseci uzimanja cimeta, naučnici su primijetili značajno ublažavanje simptoma sindroma policističnih jajnika. Čak 2 žene su uspjele začeti nakon samo 3 mjeseca konzumacije cimeta, i to bez uzimanja dodatnih lijekova i promjene ostalih životnih navika.

POPULARNO:  SEDAM RAZLOGA ZAŠTO JE KAFA ZDRAVA

Iako ovo istraživanje upućuje na to da cimet može pomoći ženama, koje pate od sindroma policističnih jajnika, nije dokazalo na koji način to radi.

Naučnici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih saradnika.

azra.ba