Crni biber pospješuje varenje, liječi prehladu i kašalj

U potrazi za raznim ljekovitim biljem i začinima, ne smijemo zaboraviti crni biber kojeg bismo svakodnevno trebali koristiti u ishrani za zdravlje cijelog tijela, a najviše stomaka, crijeva i želuca.

 

Na svijetu postoji više od dvije hiljade vrsta bibera, ali najpoznatiji su crni, bijeli, zeleni i crveni biber. Prema mišljenju ljekara alternativne medicine, crni biber ima najviše ljekovitih svojstava, a dobija se jednostavno sušenjem zelenog bibera na suncu. Ovaj začin potiče iz Indije, a u Grčkoj se godinama unazad koristio i kao novac, odnosno sredstvo za razmjenu robe. Bogatstvo za vrijeme Rimskog carstva mjerilo se zalihama bibera.

Crni biber je odličan izvor mangana, gvožđa i vitamina K. Poznat je po tome što podstiče apetit, pospješuje varenje, eliminiše bakterije u želucu i pozitivno utiče na zdravlje crijeva. Odličan je za spriječavanje nadimanja stomaka i nastanka gasova. Pored toga, crni biber podstiče lučenje hlorovodične kiseline u želucu koja je potrebna za varenje proteina i drugih sastojaka hrane.

Biber podstiče i znojenje te izlučivanje urina. Osobe koje se bore s viškom kilograma trebale bi češće jesti crni biber jer ubrzava metabolizam i sagorjevanje kalorija.

POPULARNO:  Dame, opet vam kasni? Napravite ovaj čaj i ujutro ćete dobiti…

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni biber u kombinaciji sa kuvanim crnim vinom. Ukoliko napravite čaj od ovog začina uz neko ljekovito bilje, dobićete prirodni lijek protiv kašlja.

Uz pomoć crnog bibera možete smanjiti nivo holesterola u krvi te na taj način smanjiti rizik od srčanih bolesti. Biber može pomoći i kod izbjegavanja kardivaskularnih oboljenja te problema s jetrom.

Crni biber često se koristi i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti. Takođe ga možete koristiti i kao piling za smanjenje celulita na koži. Ukoliko nekoliko puta sedmično isperete usta s malo vode, soli i bibera, spriječit ćete bolesti desni i zubobolje.

Brojna su ljekovita dejstva crnog bibera, a ukoliko volite konzumirati ovaj začin, najbolje je da ga kupujete u zrnu te kod kuće sameljete jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus. Biber uvijek čuvajte na zatvorenom, tamnom i suvom mjestu.

Izvor: Klix.ba