ČUDESNO POVRĆE ZVANO TIKVICA

Sezona je tikvica…Što znate o njima? Znamo da tikvice imaju vrlo fin ukus, a mogu se naći u skoro svim nacionalnim kuhinjama. Osim toga, one imaju i nekoliko zdravstvenih koristi. Krenimo redom…

Dijetalna vlakna u tikvicama pomažu u snižavanju nivoa kolesterola u organizmu.

Ova vlakna se miješaju s kiselinama koje proizvodi jetra, zbog probavljanja masti, a zbog ovog miješanja, dolazi do njihovog slabijeg probavljanja.

Samim tim, jetra mora proizvoditi više kiseline, za što joj je potreban kolesterol, istovremeno snižavajući nivo kolesterola u organizmu.

Visok nivo vlakana u tikvicama sprečava spuštanje kancerogenih tvari u debelo crijevo.

Osim toga, tikvice su bogate antioksidantima, kao što su vitamini A, C i folna kiselina, koji “uništavaju” kancerogene tvari i na taj način sprečavaju pojavu raznih vrsta malignih tumora.

100 grama tikvica sadrži oko 10% preporučene dnevne doze magnezija, koji umanjuje šanse za infarkt i moždani udar. One sadrže i folnu kiselinu, vitamin koji “potčinjava” fatalni homocistein (ako se nalazi u povećanoj mjeri u krvi, može izazvati bolesti srca i trombozu).

POPULARNO:  SPASITE SE OD GLJIVIČNE INFEKCIJE: NAJČEŠĆI GINEKOLOŠKI PROBLEM KOJI MUČI 75 ODSTO ŽENA!

Kalij, koji se nalazi u tikvicama, zajedno sa magnezijem pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Dakle, redovno konzumiranje tikvica je idealno za sve osobe koje pate od hipertenzije. Također, tikvice mogu pomoći u sprečavanju ateroskleroze.

Vitamin C, koji se nalazi u tikvicama, veoma je moćan antioksidant i ima antiupalna svojstva koja pomažu u liječenju astme.

Tikvice imaju veoma visok sadržaj vode (95%) i velike količine luteina, što je dobro za zdravlje očiju.

One, također, sadrže vitamin B6, riboflavin i mangan koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma.

Tikvice imaju nevjerovatno nisku kalorijsku vrijednost. Upravo zbog toga su vrlo draga namirnica svima koji su na dijeti i koji se žele zdravo hraniti.

Još jedan vrlo bitan element, a kojeg sadrže tikvice, je beta-karoten.

Ovaj vitamin se nalazi u kori tikvice te se iz tog razloga preporučuje da ih spremate neoguljene. Naravno, nema potrebe napominjati da tikvice prije spremanja dobro operete.

http://www.minimagazin.info