ČUDO OD BILJKE: TINKTURA OD SREMUŠA REGULIŠE PRITISAK, OTKLANJA GLAVOBOLJU, OLAKŠAVA DISANJE!

Pomaže da se otklone glavobolja i nesanica, olakšava disanje. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže zarastaju!

Priroda se sama postarala da odmah nakon povlačenja snega iznikne sremuš koji se smatra najboljim čistačem sistema za varenje i krvi. To je razlog zbog kojega bi ga s početka proleća trebalo jesti što češće. Telo se uz pomoć njega mnogo brže i lakše oslobađa toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu.

Sremuš lekovito deluje na sluzokožu creva, jer sprečava njihovu iritaciju eliminisanjem patoloških mikroorganizama. Snižava visok krvni pritisak i čisti zidove krvnih sudova. Uz pomoć sremuša moguće je da se otklone glavobolja i nesanica, olakša disanje. Deluje antibakterijski, a pomaže da rane brže zarastaju.

Zbog navedenih osobina, fitoterapeuti tvrde da je sremuš zdraviji od belog luka. Za potpuni oporavak organizma potrebno je svakodnevno konzumiranje listova sremuša u trajanju od dve do tri nedelje.

Ukoliko sremuš ne možete da nabavite na pijaci, potražite ga u prirodi. Ali, berba ove ukusne biljke savetuje se samo iskusnim poznavaocima lekovitog bilja. Oni kada prepoznaju listove sremuša najpre ga protrljaju prstima da vide da li miriše na beli luk. Ako je miris prepoznatljiv, reč je o sremušu, a ne o sličnim biljkama poput đurđevka i mrazovca, koje su otrovne.

POPULARNO:  Fantazija torta: Kremasta poslastica gotova za tren

Za ishranu se koriste sveži nadzemni delovi sremuša, a sakupljaju se pre cvetanja. Mlađi listovi koji se koriste kao salata sadrže dosta vitamina, a stariji su veoma ljuti. Nakon berbe, sremuš se može čuvati u frižideru od sedam do 10 dana.

Od listova sremuša pravi se i čaj, a preporučuje se kod kardiovaskularnih smetnji, kao prevencija arterioskleroze.

List sremuša se koristi i kao začin – treba ga dodavati nakon završetka termičke obrade jela (nakon prženja, dinstanja kuvanja), kako lekovite aromatične materije ne bi isparile.

stil