DA LI PREVIŠE POSEŽETE ZA ANALGETICIMA?: Ovo su prirodni lijekovi koji su jednako efikasni a neuporedivo jeftiniji

Analgetici poput brufena i aspirina se već godinama povezuju sa brojnim problemima kao što su iritacija želuca, čir i žgaravica. Čak je i popularni paracetamol kod duže upotrebe može uzrokovati oštećenja srce, jetre i bubrega.

Mnogi instinktivno posežu za analgeticima kako bi se brzo riješili boli, međutim potoje mnogi alternativni načini kako se izboriti sa boli pa čak je i prevenirati.

Dr. Sarah Brewer dala je nekoliko načina kako se nositi sa glavoboljom, bolovima u zglobovima, menstralnim bolovima i bolovima u leđima.

MIGRENA 

Migrena je kompleksno i neprijatno stanje od kojeg pati milioni ljudi. Prirodni način za rješavanje boli kod migrene je biljka poznata kao hrizantema za koju je dokazano da smanjuje bol i upalu. Drugi način je da namažete neko sredstvo koje sadži mentol preko čela i osjećaj hlađenja će smanjiti bol.

Prema jednoj studiji, udisanje esencijalnog ulja lavande ubrzava oporavak kod napada migrene. Također se preporučuje da sve osobe koje pate od migrene pojačaju unos magnezija, te da nikad ne idu u krevet gladni.

POPULARNO:  ČUVATE DECU KAO U STAKLENOM ZVONU, A ZDRAVO JE DA SE ZAPRLJAJU

BOLOVI U VRATU/ RAMENIMA/ LEĐIMA

Jedan od efikasnih načina za rješavanje boli je korištenje brojnih krema namijenjenih za to. Osim što će ljekovite supstance u kremi smanjiti bol i sama masaža će povećati prokrvljenost i smanjiti ukočenost.

Vježbe za istezanje također pridonose smanjenju boli i sprječavanju pojave iste.

Kurkuma je prirodni začin koji ima ista svojstva poput brufena ili aspirina, ali bez negativnih efekata.

MENSTRUALNI BOLOVI

Utopljavanje trbuha efikasno će smanjit bolove, pa se tako najčešće koristi termosica s toplom vodom. Uzimanje ribljih ulja koja sadrže omega 3 masne kiseline također uspješno smanjuje menstralne tegobe.

BOLOVI U ZGLOBOVIMA

Canabidiol ili ulje kanabise se trenutno ekstenzivno proučava u svrhu smanjivanja bola. Pokazalo se da naročito dobro djeluje protiv duboke boli poput bolova u kostima, mišićima i zglobovima.

Biljka Sigesbeckia orientalis djeluje povoljno na upaljene i bolne zglobove. I ovdje su vrlo učinkovite masaže različitim kremama i uljima.

 

https://www.slobodna-bosna.ba