Da li znate šta su “potopljeni” kreveti?

Krevet je mjesto za odmor i spavanje, ali i mjesto za nježnosti i maštanje, to je naš najintimniji prostor koji dijelimo samo s najmilijima.

 

Krevet je jedan od najvažnijih elemenata namještaja jer direktno utiče na kvalitet spavanja i regeneraciju organizma. Kada govorimo o krevetu, mislimo na sve njegove sastavne dijelove – konstrukciju, madrac i dizajn, koji kvalitetnom kombinacijom daju vrhunski proizvod.

niski krevet

U moru različitih proizvoda svojom posebnošću izdvajaju se “potopljeni” kreveti. Možda ste čuli za njih, možda ste ih vidjeli, ali većini ljudi su nepoznanica pa ćemo vam predstaviti nekoliko osnovnih podataka o ovoj vrsti kreveta.

Šta je potopljeni krevet?

Izraz “potopljeni” je zapravo od njegove forme, odnosno od činjenice da je ova vrsta kreveta postavljena u istoj ili nižoj ravni s podom. Možda zvuči neobično, ali ovakva postavka ima svoje prednosti.

sta je potopljeni krevet

Najveća prednost “potopljenih” kreveta jeste da ne zauzimaju puno prostora kao klasični, te prostor ostaje otvoren i prostran. “Potopljeni” kreveti održavaju veoma otvoren dekor sobe, jer krevet, glavni komad namještaja u sobi, više ne ometa pogled i njegova glomaznost više nije u fokusu. Ovaj linearni dizajn, međutim, nije uvijek moguće postići.

“Potopljeni” krevet takođe pruža mogućnost vizuelnog odvajanja kreveta od ostatka prostorije, što je naročito bitno kod malih stanova poput garsonjera, gdje se dio za spavanje može bar vizuelno odvojiti od ostatka stana.

potopljeni krevet

Postoji više vrsta “potopljenih” kreveta. Prvi je u nivou poda, gdje se polaže izuzetno tanka podloga za madrac ili se ostavlja udubljenje u podu za isti. Zatim, “potopljeni” krevet se može izvesti tako da se madrac postavi na platformu ili u robusni okvir.

Prednosti potopljenih kreveta

Kao što smo već rekli, “potopljeni” krevet je dobar izbor za male prostore, ali i za dječje takođe. Djeci će biti i zabavan, ali i praktičan, jer će imati znatno više slobodnog prostora za aktivnosti u sobi. Takođe, ovi kreveti su sigurniji za djecu.

POPULARNO:  ČUDESNE MOĆI ČUVARKUĆE

prednosti potopljenih kreveta

“Potopljeni” kreveti u robusnom okviru zauzimaju nešto veći prostor, ali postoji ta mogućnost da se u okviru obezbijedi prostor za ostavljanje stvari poput posteljine, odjeće, igračaka…

Možda zbog toga što potiču iz minimalističke japanske kulture i načina uređenja prostora, “potopljeni” kreveti su prikladni uglavnom za moderne i svedene prostore.

sunken bed

Bez obzira na oblik, vrstu i nivo na koji je postavljen, “potopljeni” krevet sigurno nije nešto uobičajeno, te spavaćoj sobi donosi neobičan i jedinstven izgled. Dobićete moderniji izgled stana, otvoreniji prostor, prozračniju atmosferu i posljednje, ali ne i najmanje važno, sigurno nećete pasti s kreveta.

Pored kreveta, postoje i “potopljene” dnevne sobe i garniture.

Inspiracija sa Dalekog istoka

“Potopljeni” kreveti su vjerovatno inspirisani tradicionalnim japanskim ležajevima iako ih ne treba poistovjećivati.

Tradicionalni krevet sa Dalekog istoka u Evropi je poznat pod nazivom futon bed. Osnovne karakteristike takvog ležaja su čvrstina, originalni dizajn, puno drvo, udobnost. Na drvenu konstrukciju kreveta može da se stavi klasičan dušek ili tradicionalna japanska prostirka tatami.

tradicionalni japanski krevet

Međutim, to je krevet prilagođen savremenim potrebama današnjeg čovjeka.

Futon, kao dio japanske tradicije spavanja, predstavlja vrstu madraca na kojem se spava bez podnica, obično samo na podu. Iako danas na tržištu postoje mnoge verzije futona u obliku rasklopnih kreveta, oni su vrlo različiti od originalnih japanskih futona.

Tradicionalni japanski futon uključuje shikibuton (jezgra madraca), kakebuton (podupirači madraca) i makura (jastuk), obično punjeni pamučnom vatom.

 

dominfo.ba