Dinja je odličan saveznik u borbi protiv mnogih oboljenja!

Dinju bi dok je ima trebalo jesti što češće, jer ne goji, osvježava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu.

Jedna od omiljenih ljetnjih poslastica je dinja i ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, već i za zdravlje.

Ukusna i aromatična, sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih oboljenja.

U narodnoj medicini ovo povrće se preporučuje poslije obilnog znojenja, a dobro je i za umirenje nerava. Uz osvježavajuću dinju brže prolaze posljedice uboda insekata, ali se i koža brže oporavlja ako izgori na suncu.

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju. Osim što pomažu u što dužem očuvanju oštrine vida, oni štite oko od štetnih sunčevih zraka. Takođe, velike količine vitamina A i C koje sadrži usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do degeneracije žute mrlje.

S obzirom na velike količine kalijuma, dinja se preporučuje i onima koji pate od hipertenzije. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalijum je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca.

Biljna vlakna iz dinje povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za liječenje nadutosti stomaka. Istovremeno, obilje vode u njoj podstiče rad bubrega.

Dinju bi dok je ima trebalo jesti što češće, jer ne goji, osvježava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu, pišu “Novosti“.