Dokazano: Zašto mačke toliko vole kutije!

Veterinari sa Univerziteta u Utrehtu pronašli su odgovor na pitanje koje je intrigiralo ljubitelje mačaka širom sveta – zašto ove krznene ljubimice toliko vole kutije?

Bile velike ili male, stare ili mlade, domaće ili rasne, sve mačke obožavaju kutije. Naučnici sada imaju deo odgovora na ovo pitanje koje je intrigiralo vlasnike širom sveta – Zašto?

Naime, izgleda da mačke kutije koriste kao mesta gde mogu da se oslobode stresa.

– Domaće mace mogu da budu pod ozbiljnim stresom – objašnjavaju naučnici dodajući da ovo mačke ne čini samo nesrećnim već može da se odrazi na imuni sistem i poveća mogućnost oboljevanja od raznih bolesti.

Ovo je naročito izraženo kod mačaka koje borave u prihvatnim centrima i azilima, pa naučnici savetuju postavljenje kutija koje bi životinje mogle da koriste na ovim mestima.

Da dokažu svoju tvrdnju, tim naučnika koji je predvodila dr Klaudija Vink nasumično je podelio mačke koje su stigle u jedno prihvatilište na grupu koje je imala kutije da se sa njima igra, i onu koja nije.

Već do trećeg dana bilo je jasno da su mace sa kutijama srećne i zadovoljne u svom novom domu. U grupi bez ove „igračke”, bilo je mačaka koje su bile dobro, ali i onih koje su pokazivale ozbiljne znake stresa. Naravno, svi simptomi su vremenom oslabili i sve mačke su u roku od dve nedelje bile adaptirane na nove uslove života, ali životinjama sa kutijom za skrivanje bilo je mnogo lakše da u tome uspeju.

– Čini se da su kutije za skrivanje važan pomagač mačkama da se lakše adaptiraju na novo okruženje i nose sa stresom koji ovaj premeštaj može da izazove – zaključili su naučnici.

POPULARNO:  ISPOVEST ŽENE KOJA JE OSTAVILA SVOJU DECU: “NIJE MI ŽAO“

Oni se sada nadaju da mogu da prošire svoje istraživanje i u njega uključe i kućne mačke. Kao što je poznato, i ove ljubimice obožavaju kutije, pa bi bilo zanimljivo videti da li je i kod njih reč o nagomilanom stresu ili je u pitanju nešto sasvim drugo.

Izvor: dnevno.rs