Doktor među čajevima: Liječi čir na želucu, bronhitis, jača imunitet …

Sladić (lat. Glycyrrhiza glabra; druga imena: slatki korijen, gospino bilje, slatko drvo, slatki bagrem). Njegov korijen tako je dobar za liječenje mnogih oboljenja da mu slobodno možemo dati titulu doktora. Od stomačnih problema, preko liječenja bronhitisa do ublažavanja menstrualnih bolova, tu je sladić.

Pored toga što je divnog ukusa, sladić je i odličan izvor željeza. Korijenje biljke se obično mrvi i kuha da bi se ekstraktovao sok. Dobijena pasta se koristi protiv kašlja, kao blagi laksativ i protiv određenih infekcija.

Blagotvorna svojstva sladića

Ekstrakt sladića sadrži prirodni zaslađivač glicirizin, za koji se kaže da je 15 puta slađi od saharoze. Inače, za ovu supstancu je dokazano da ima antibiotsko djelovanje protiv bakterija koje uzrokuju karijes. Sladić djeluje antibakterijski, antivirusno i odličan je za iskašljavanje. Sadrži niz korisnih hranjivih materija i flavonoida. Dobar je izvor vitamina B1, B2, B3, B5 i E. Pored željeza, sladić sadrži i fosfor, kalcijum hlor, magnezijum, selen, cink … Koriste ga često kao čaj za liječenje čira na želucu, protiv depresije, pa i ćelavosti. Ovaj korijen može blagotvorno djelovati i kod problema sa menstruacijom i menopauzom, podiže raspoloženje, a smanjuje i bolove u mišićima i zglobovima.

Problemi sa želucem i čir na želucu

Sladić se dugo godina koristi kao lijek za ove probleme. Čak je dokazano da neki flavonoidi iz sladića mogu da ubiju problematičnu bakteriju Helicobacter pylori, koja je zaslužna za nastanak čireva i mnoge stomačne probleme. Napravite čaj od korijena sladića tako što kašičicu korijena prelijete šoljom kipuće vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta. Pijete procijeđeno toplo, jednu do tri šolje na dan (ne biste trebali uzimati više od tri šoljice čaja od sladića na dan.) Sladić se većinom koristi za mnoge zdravstvene probleme pomiješan, razblažen sa drugim čajevima.

POPULARNO:  SAMO 26 KALORIJA: „Blago“ koje liječi mnoge zdravstvene probleme

sladic2

Problemi sa bronhitisom

Za olakšavanje problema sa bronhitisom najbolje da koristite korijen sladića u prahu.

Pomiješajte 5 g ovog praha sa 3 kašike meda – uzimajte ovaj lijek 3 puta na dan. Ukoliko imate problema sa disajnim putevima, možete i žvakati korijen sladića. On djeluje protuupalno i pozitivno na iskašljavanje, pa je i odličan protiv jakog kašlja i upale pluća. A ako imate bolno grlo, grgljajte mješavinu korijena sladića u prahu i čiste vode.

Jačanje imuniteta

Za jači imunitet i energičnost pijte čaj od sladića svaki dan. Dodajte mu malo meda i štapić cimeta i dobićete divan napitak za one ružne kišne dane.

sladic3

Protiv ćelavosti i opadanja kose

Kako biste spriječili i usporili opadanje kose, u svoj šampon dodajte samo malo korijena sladića u prahu (možete i sami samljeti sušeni korijen).

Izvor: oslobodjenje.ba