Domaća tjestenina sa svježim jajima

Domaća tjestenina sa svježim jajima

Sastojci:

600 g glatkog brašna
6 većih domaćih jaja (iz organskog uzgoja)

Postupak:

Brašno smjestite u zdjelu ili na stol – na sredini hrpe napravite malu udubinu i razbijte jaja u nju. Vilicom dobro izmiješajte jaja u sredini brašna dok ne postanu homogena. Zatim polako, koristeći vrhove prstiju, malo po malo prinosite brašno s ruba u jaja uz neprekidno miješanje. I tako dok niste umiješali svo brašno u jaja i dobili ujednačenu smjesu.

Domaća tjestenina sa svježim jajima

Kad ste dobili tijesto – morate ga dobro izmijesiti rukama kako bi se oslobodio gluten bez kojeg će tjestenina biti premekana nakon kuhanja.

Što se tiče miješenja tijesta, tu nema velikih tajni. Morate dobro koristiti ruke, razvlačiti tijesto i upirati ga od podlogu uz redovito preokretanje. Kad ste završili
jedan ciklus – počnite s drugim i tako sve dok tijesto ne postane svilenkasto i glatko na dodir.

Kad ste to postigli, zamotajte tijesto u taknu foliju i spremite ga u hladnjak na barem pola sata prije nego što dovršite izradu domaće tjestenine. Tijesto mora biti dobro prekriveno prije spremanja u hladnjak kako mu se rubovi ne bi sasušili.

Izrada tjestenine:

Sada imate tijesto – polazišnu smjesu za izradu fine domaće tjestenine – trebate je samo oblikovati u željenu tjesteninu. Ne morate se zabrinjavati ako ne posjedujete stroj za izradu tjestenine – talijanske domaćice ga ionako nikada ne koriste.

Domaća tjestenina sa svježim jajima

Trik je u tome da morate uzeti optimalnu veličinu komada tijesta za izradu tjestenine, radije se odlučite za više manjih komada tijesta nego za jedan veliki jer ćete ju tako lakše izvaljati.

Ukoliko koristite stroj za izradu tjestenine, pobrinite se da je čvrsto stegnut za radnu površinu kako ne bi bilo nespretnih pomicanja i kidanja tjestenine. Također, obavezno dobro očistite radnu površinu i pobrinite se da vam ništa ne zasmeta prilikom njene izrade.

Prije nego što se bacite na posao, posipajte malo glatkog brašna na radnu površinu kako biste izbjegli lijepljenje tjestenine. Otkinite komad tijesta (veličine naranče), spljoštite ga malo između prstiju te ga ugurajte u stroj za izradu tjestenine. Ponavljajte postupak više puta: nakon što tijesto izađe iz sroja – presavinite ga i vratite ponovno u njega. Ukoliko dođe do lijepljenja komadića tjestenine slobodno ih malo pospite s brašnom.

Možda vam se čini da ponavljanje istih radnji baš i nema previše smisla, ali izrada domaće tjestenine je proces za koji treba imati strpljenja i morate imati na umu da vi još uvijek obrađujete tijesto. Nakon 5 – 6 ponavljanja vidjet ćete kako je površina tijesta postala glatka i svilenkasta – kad to postignete, možete prestati.

Sada je vrijeme za valjanje tijesta, potrebno je provesti ga kroz različita podešenja stroja – od najšireg do najužeg. Prije svakog valjanja, lagano pobrašnite obje površine tijesta.

Domaća tjestenina sa svježim jajima

S malo truda i ulaganja vremena, moći ćete izrađivati tjesteninu kao pravi profesionalac. Bez obzira koristite li stroj ili samo svoje ruke – treba znati kada stati s valjanjem tijesta. Debljinu tjestenine prilagodite potrebi – treba biti nešto deblja za lazanje i rezance, a nešto tanja za punjenu tjesteninu poput raviola ili tortelina.

Nakon što ste postigli debljinu koju želite, morate odmah oblikovati ili izrezati svoju tjesteninu. Tjestenina se suši mnogo brže nego što mislite i nemojte ju ostavljati više od par minuta bez oblikovanja jer će tada već možda biti prekasno. Kako biste zadržali vlagu tijesta dok oblikujete željenu tjesteninu – prekrijte ga čistom vlažnom krpom.

https://www.naturala.hr/