domaći sirup od mente

domaći sirup(sok)od mente,pravo lagano,osvježenje s kockicom leda,kriškicom limuna,limete ili naranče,ako volite možete dodati i malo meda,cimeta 

Sastojci

 10 osoba

 • sastojci za sirup od mente
 • šake mlade svježe mente-metvice-cca-300g.
 • 3l. Prirodne izvorske vode Studena
 • 2,5-3kg. Šećera ( kristal) ovisno,koliko volite slatke sirupe
 • vrećice limuntosa
 • 1-2 limuna,limete ili naranče
 • 10 žlica Šećera ( kristal) za prvi korak-pripreme

Priprema

 1. priprema

  listove mlade mente-metvice dobro operite u hladnoj vodi,kako bi se odsranili tragovi prašine.oprane i dobro ocijeđene listove isjeckajte, pospite ih sa limuntosom i sa 10 žlica kristal šećera.smjesu dobro izmiješajte sa drvenom kuhačom,prelijte s hladnom vodom i neka tako pripremljena smjesa odstoji pokrivena 24 sata.

 2. nakon 24 sata,kroz gusto cjedilo ili gazu,lagano procijedite sadržaj,pa,u tečnost koju ste dobili dodajte kristal šećer,klinčiće,po ukusu ili 1-2 limuna,limete ili naranče izrezane na kolutiće.neka tako odtoji još 24 sata,s tim da s vremena na vrijeme,sadržaj dobro promiješate sa drvenom žlicom,još jednom procijedite,da se vremenom na dnu flaše ne bi stvorio talog i da sirup bude čist kao-kristal.

 3. napunite flaše,koje moraju biti čiste,držite ovako pripremljeni sirup na suhom i tamnom mjestu(ljeti u frižideru),može ostati svjež i do 2-mjeseca.

  ukoliko želite da ga sačuvate dulje,ili ste pripremili duplu mjeru,najbolje je da ga prelijete u čiste plastične flaše i zaledite.

 4. možete pripremiti sirup i na ovaj način,da prokuhate vodu,dobro ohladite,potopite mentu,dodate limuntos,neka smjesa odstoji 24 sata,procijedite,dodate šećer,neka odstoji još 24 sata,s vremena na vrijeme promiješajte,punite pripremljene,čiste flaše,od ove smjese se dobije cca-5litara  sirupa.

Posluživanje

ovaj fini i osvježavajući sirup,možete razblažiti sa običnom vodom,mineralnom,sa dodatkom limuna,limete ili naranče,možete ga zasladiti medom,može poslužiti i kao osnova-baza-za pripremu ljetnih koktela.

moj savjet;kod dodavanja limuntosa,treba biti oprezan da se ne bi dobilo previše kiseline i da ne dobijemo,kontra-efekt;)ipak,ga treba dodati,da bi sirup dulje trajao i da ga dodatno konzervira.

super je i sok od melise i bosiljka koji se radi na isti način,

sirup od melise,5 litara vode,vrećice u prahu  limunske kiseline,50 vrhova mlade melise,6,5-7 kg. kristal šećera,ovisno koliko volite slatke sirupe,u hladnu vodu dodajte limuntos,i melisu,ostavite 24 sata,da otpusti svoj okus i miris,procijedite,pa dodajte šećer,neka odtoji 24 sata,uz povremeno miješanje,napunite flaše,jako jednostavno,možete imati sirup cijelo ljeto,od ove smjese se dobije cca-8,5-9 litara sirupa.živjeli!!

 

coolinarika

POPULARNO:  OVO JE NAJKISELIJA BORBA NA INTERNETU: Koliko god da je kiselo, on neće da odustane (VIDEO)