DOMAĆI SOK OD MALINA

Za malinu se kaže da je prava saveznica lepote. Ona omogućava sintezu elastina i kolagena koji se nalaze u našoj koži, poboljšava ten i štiti od slobodnih radikala i tako održava našu mladolikost.  Takođe, u narodnoj medicini se koristi da zaštiti kožu od sunca i pruži negu koži izgoreloj zbog prevelike izloženosti suncu.

Recept za pripremu soka od malina
Potpuno prirodan sok od malina možete napraviti kući sami. Postoje razni recepti naših baka i današnjih domaćica, a mi ćemo vam dati 2 najviše hvaljena.
Sok od malina sa kuvanjem
Potrebni sastojci:
1 kilogram zrelih malina,
700 grama šećera,
½ pakovanje limuntusa ili jedan limun
1 litar vode

Maline dobro operite u hladnoj vodi, pa ih stavite u posudu za kuvanje, prelijte vodom i dodajte limuntus, odnosno iscedite jedan limun i stavite šećer. Posudu sa sastojcima poklopiti i uz povremeno mešanje, ostavite da prenoći na tamnom i što hladnijem mestu.

Sutradan, posudu za kuvanje sa sastojcima stavite da se kuva na tihoj vatri. Kuvajte dok ne provri. Kad provri, sklonite sa ringle i ostavite da se ohlade.
Pošto se ohlade, maline izgnječite i procedite. Za ceđenje možete koristiti gazu ili cediljku.
Proceđeni sok opet stavite da se kuva na tihoj vatri i čekati da opet provri, uz povremeno mešanje.
Potrebno je da u međuvremenu sterilišete staklene flaše i zagrejete ih, pa u njih sipajte vruć, proključali sok. Flaše ušuškajte u ćebe i ostavite preko noći da se hlade. Kad se ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

POPULARNO:  DIRNULO MNOGE: OVU PRIČU BI SVAKA OSOBA TREBALA DA PROČITA, A NAROČITO ŽENE!

Sok od malina bez kuvanja
Sastojci za nekuvani sok su isti kao i za kuvani samo treba da se poveća količina šećera i postupak je sličan:
1 kilogram malina
1 kilogram šećera
1 limun
1 litar vode
Kada operete maline stavite ih u jednu veću posudu, dodajte vodu i iscedite limun. Pokrijte šerpu i ostavite da prenoći na mračnom i što hladnijem mestu. Sutradan procedite maline kroz gazu ili cediljku, pa dodajte šećer. Mešajte dok se sav ne rastopi. Sok sipajte u suve i oprane flaše, a umesto zatvarača, staviti celofan i privezati gumicom.
Ovako ćete dobiti gust sok i obično se razređuje vodom.
Za bilo koju varijantu soka da se odlučite – nećete pogrešiti. Uživajte!

 

https://www.najboljikolaci.com