doner kebab u lepini

(Foto: Shutterstock)

Mnogi ljudi smatraju da je Doner kebab tradicionalno tursko jelo. Međutim, doner kebab u lepini, koji se danas servira u Evropi, nastao je u Njemačkoj.

Doner kebab je jedno od najpopularnijih brzih jela u Njemačkoj, ali i širom Evrope i svijeta. Najvažnija stvar kod doner kebaba je kvalitet mesa, o tome ovisi da li je doner dobar ili ne.

Na pitanje odakle je doner kebab, stanovnici Njemačke bi bez razmišljanja odgovorili iz Njemačke. Doner kebab na turskom znači “rotirajuće meso sa roštilju”, a u Turskoj se ovo jelo servira već stoljećima, ali u tanjiru.

Food bloger Vidar Bergum iz Turske pojašnjava porijeklo donera kebaba, kao i razliku između turskog donera i onog iz Evrope.

“Izvorno, doner kebab se servira u restoranu za stolom u tanjir. Servira se s rižom i povrćem s roštilja. Doner kebab svoje porijeklo vuče od prije nekoliko stoljeća kao meso s ražnja”, kazao je.

(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Nastavlja da se doner pojavljuje kroz historiju u čitavoj Turskoj, pojašnjavajući kako roštiljem na ražnju meso postaje sočno i hrskavo. Doner kebab se najčešće pravi mješavinom janjetine i teletine.

“Doner kebab postoji i ovdje kao fast food. Ne baš onako kako to možete naći u Njemačkoj. Neko je jednom izumio taj doner koji je postao popularan u zapadnim zemljama, a koji se stavlja u lepinu ili neku vrstu pizza-tijesta s mnoštvom različitih salata i umaka”, dodao je.

POPULARNO:  TRIO… SIMPATIČNA KOMBINACIJA BISKVITA OD KAKAA, BEZE DIJELA I FINE KREME

Varijanta doner kebaba u lepini je izumljena u Njemačkoj. Postoje dvije teorije njegovog nastanka. Prva je da ga je u švapskom gradu Reutlingenu izumio Turčin Nevzat Salim na jednom uličnom festivalu.

“Štand je bio upravo ovdje. Sjećam se da je tu bilo puno ljudi. Ovdje smo rezali meso. Siguran sam da sam prvi koji je doner počeo praviti u Njemačkoj. Da sam znao, patentirao bih ga tada, prije 50 godina. Pitali su nas, šta je to? Mislili su da je to neka pljeskavica. Jako sam ponosan na to što sam dio priče o kebabu”, kazao je Salim.

Međutim, druga mogućnost je da je njemački doner kebab nastao i u Berlinu. Navodno ga je Kadir Nurman servirao u jednom fast foodu na željezničkoj stanici Zoo.

Danas postoji više od 16.000 takvih doner restorana u Njemačkoj, a on se više ne servira samo s mesom, već i kao vegetarijanska varijanta ili u kombinaciji s mangom, tartufima ili šparogama. Njemačka varijanta doner kebaba se služi i u brojnim restoranima u Sarajevu, naročito na Baščaršiji.

https://www.klix.ba/lifestyle/gastro