ELIKSIR ZDRAVLJA I DUGOVJEČNOSTI

Zaboravite na kečap, majonezu te ostale masne i zašećereneumake.U svega tri kalorije po kašičici senfa “kupujete” prirodni eliksir protiv upala, bolova i raka.

Kiselkasta žuta pasta koju većina ljudi zove senfom proizvodi se iz sjemenki biljke gorušice. Kako bi se stvorio ovaj začin prvo je potrebno samljeti sjemenke gorušice, te potom prah pomiješati s vodom, sirćetom i drugim tekućinama.

Ponekad se u ovu mješavinu mogu dodati još i drugi okusi i začini. Upravo o začinima i vrsti sjemenki ovisi i jačina te okus konačnog proizvoda. Sad kad smo ukratko objasnili šta je, recimo nešto o učincima senfa na zdravlje.

– Niskokaloričnost

Senf ima jako malo kalorija, što može iznenaditi mnoge koji o njemu ne znaju puno. Nime, jedna kašičica senfa ima svega tri kalorije i uopće nema masti.

Za razliku od kečapa i majoneze, u senf se naknadno ne dodaje šećer, zbog čega ta dva umaka imaju iznimno puno kalorija.

POPULARNO:  OVO SU NAMIRNICE KOJE POVEĆAVAJU NIVO TESTOSTERONA U VAŠEM TIJELU

Želite li izgubiti kilograme, a ne mozete se odreći umaka i namaza, senf možete jesti u gotovo neograničenim količinama i ne “zgriješiti”. Čak i ona najdosadnija dijetalna hrana može biti zanimljivija i ukusnija uz malo senfa.

Indijski šafran

– Antiupalna svojstva. U većinu senfova koji se konzumiraju na ovim prostorima dodaje se kurkuma (indijski šafran) kao pojačivač boje i okusa.

Kurkuma je izvor kurkumina, sastojka za kojeg je nekoliko istraživanja potvrdilo da ima snažna protivupalna svojstva. Isto tako, kurkumin se već neko vrijeme proučava i zbog svoje uloge u smanjivanju rizika od raka, posebno raka dojke, debelog crijeva i prostate.

Pomoć kod reume i artritisa. Budući da kurkumin ima i snažan antioksidativni učinak, pomaže u smanjivanju bola u zglobovima te upalama vezanim uz reumatoidni artritis.

Neke se studije pokazale i da bi mogao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti.

novi horizonti