evo kako da peškirima produžite vijek trajanja!

Ko ne voli onaj mekani osećaj na koži kad se brišete novim peškirom?

Ne samo da pravilno pranje peškira pomaže da ih održite čistima i mirisnima, već im produžava vijek trajanja i sprječava da postanu hrapavi, mlitavi i oštećeni.

Nema ničeg boljeg od osjećaja koji vas preplavi kad se umotate u meki peškir nakon tuširanja. No što ako vaši peškiri više ne izgledaju kao novi, a nisu ni mekani? Bez brige, postoji način da im vratite stari izgled i osjećaj.

Ne samo da pravilno pranje peškira pomaže da ih održite čistima i mirisnima, već im produžava vijek trajanja i sprječava da postanu hrapavi, mlitavi i oštećeni.

Možda s pranjem rublja nemate problema, no pranje peškira potpuno je druga igra, piše Readers Digest. Vrlo lako mogli biste završiti s peškirima iz kojih se širi neugodan miris, a još veći je problem to što bi se u njima mogle gomilati bakterije.

Peškire biste trebali prati svaka dva do tri dana, ističu dr. Philip Tierno, klinički profesor patologije i mikrobiologije na Medicinskom fakultetu NYU Grossman i dr. Chuck Gerba, profesora mikrobiologije na Univerziteta Arizona.

Ako prođe više dana, bakterije će se početi nakupljati u vašim peškirima, što dovodi do neugodnog mirisa.

Tierno ističe i da biste peškire trebali prati svakog dana ako je vaša koža sklona aknama. Ako lice brišete korištenim ručnikom, bakterije s njega mogle bi prijeći na vašu kožu i izazvati nove akne.

Stručnjaci tvrde da je više razloga zašto biste peškire trebali redovito prati, ne samo njihov svjež miris. Najvažnije je da se redovitim pranjem smanjuje nakupljanje bakterija. Ako vam se čini da se bakterije ne mogu skupljati jer brišete čisto tijelo nakon tuširanja, varate se.

‘Kad kažete da s tijela ispirete bakterije, djelomično ste u pravu – ispirete neke bakterije. No neke se zadržavaju i prelaze na vaš peškir gdje se razmnožavaju’, napominje Tierno te dodaje da svako korištenje peškira povećava broj tih bakterija.

Studija koju je provodio Gerba pokazala je da rabljeni peškiri imaju 1000 puta više bakterija od tek kupljenih. Gomilanjem bakterija pojavljuje se onaj dobro poznati pljesnivi miris.

Redovno pranje osigurava da peškiri duže ostaju mekani te da bolje upijaju vodu.

Za dobro pranje peškira potreban vam je dobar deterdžent. Peškire perite odvojeno od ostatka rublja, držeći obojene peškire i bijele peškire odvojenima kako biste izbjegli transfer boje.

U veđ mašinu stavite polovicu uobičajene količine deterženta jer se previše sredstva za pranje može samo nakupljati na ručnicima. Ako koristite izbjeljivač, koristite onaj bez hlora. U potpunosti preskočite omekšivač.

POPULARNO:  OSJEĆAJI KOJI UNIŠTAVAJU TIJELO: LJUTNJA JEDE JETRU, TUGA ŠTETI PLUĆIMA

Bijele peškire perite u vrućoj vodi, a obojene u toploj vodi, koristeći uobičajeni ciklus pranja.

Nakon pranja peškira odmah izvadite iz veš mašine i svaki protresite prije nego ga stavite u sušilicu. To će olabaviti tkanje, a peškiri će ostati mekani nakon sušenja. Sušite ručnike na srednjoj do niskoj temperaturi dok se potpuno ne osuše. Sva preostala vlaga mogla bi uzrokovati plijesan.

Izbjegavajte pretjerano sušenje, koje bi s vremenom moglo oštetiti vlakna. Odmah izvadite peškire iz sušilice i ponovno ih protresite prije slaganja.

Ako ste tek oprali peškire, a oni svejedno mirišu na plijesan, pomoći bi vam mogao ocat. Jednostavno dodajte 1/2 do 1 šalicu bijelog octa u ciklus ispiranja.

https://una.ba/

Šteta što on ne traje dugo, s obzirom na to da je dovoljno tek nekoliko pranja da peškiri izgube mekoću i postanu sve grublji. Logično je pomisliti kako bi možda bilo dobro dodati još malo omekšivača da grubim peškirima vrati staru slavu, ali ne – to nije nikakav trik, a samo ćete bacati novac i zagađivati okolinu.

Stručnjak za enterijere Rejčel Kohen tvrdi kako dobro poznati izraz „manje je više“ u ovom slučaju dolazi do punog potencijala.

Perite u hladnoj vodi

Mogli biste da padnete u iskušenje da peškire ubacite na najvišu temperaturu jer ipak ih valja temeljno oprati. Kohen kaže da je to prva i glavna greška koju ljudi čine. Peškiri se peru u hladnoj vodi jer se tako sprečava skupljanje po šavovima, boje ostaju postojane, a čak se i neke mrlje bolje skidaju na niskim temperaturama.

Odbacite omekšivač

Hemikalije iz omekšivača mogu zapravo da oštete tkaninu i učine da vaši peškiri svakim pranjem budu sve tvrđi. „Umesto toga, ubacite tenisku lopticu u bubanj veš mašine da ih ravnomerno meša i vrati im mekoću“, savetuje Kohen u razgovoru za Popsugar.

Ne sipajte deterdžent otprilike

Svaka marka i vrsta ima svoja pravila i uputstva na poleđini ambalaže. Ta uputstva je korisno s vremena na vreme pročitati i ponašati se u skladu s njima. Nećete ništa postići ako koristite veću količinu, bilo tečnog ili deterdženta u prahu. Naprotiv, zbog toga vaši peškiri postaju tvrđi nego što su bili.

Ne sušite predugo

Namena peškira jeste da dobro upijaju vlagu, zato njima nije potrebno dugo da se osuše. Ukoliko koristite mašinu za sušenje veša, peškire stavite na najkraći ciklus. Još je bolje ako ih „dovršite“ napolju na svežem vazduhu.

Izvor: Zena blic