Evo zašto je krastavac super namirnica

Krastavac je veoma zdrav, no on je jedna od namirnica koje voliš jesti ili ne. Ako ste od onih koji ne vole krastavce, evo razloga zašto biste trebali promijeniti mišljenje.

KRASTAVAC UMJESTO TEČNOSTI

Ako ste zaboravili ili vam se ne da piti vode, pojedite krastavac jer je njegov glavni sastojak voda – 90 posto!

RASHLADITE SE KRASTAVCEM

Ako ste predugo izlagali kožu suncu,  stavite na bolna mjesta kriške krastavca. Osjetićete trenutno olakšanje.

RIJEŠITE SE ŠTETNIH MATERIJA IZ ORGANIZMA

Sva ta voda iz krastavca djeluje poput metle na sve nečistoće u organizmu. Redovna konzumacija krastavca će vas riješiti i kamenca u bubrezima.

VITAMINI IZ KRASTAVCA

A, B i C vitamini iz krastavca će pojačati imunitet, dati vam energiju i učiniti kožu sjajnom.

SMRŠAJTE UZ POMOĆ KRASTAVCA

S obzirom na to da je krastavac niskokalorična hrana, a već smo spomenuli da se većinom sastoji od vode, pomoći će vam pri dijeti. Umjesto štapića, grickajte krastavac.

POPULARNO:  OVA ČUDESNA BILJKA OBAVEZNO TREBA BITI DIO VAŠE SVAKODNEVNE ISHRANE
KONTROLIŠITE PRITISAK, DIJABETES I HOLESTEROL KRASTAVCEM

Sok krastavca sadrži hormon koji je potreban za proizvodnju insulina. Istraživači su pronašli da spoj nazvan steroli u krastavcima može pomoći u smanjenju stepena holesterola. Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalijuma i magnezijuma. Ove hranljive materije učinkovito djeluju na regulisanje krvnog pritiska. Zato je krastavac dobar za liječenje i visokog i niskog krvnog pritiska.

SPRIJEČITE MAMURLUK KRASTAVCEM

Za kraj, mnogima bitna informacija – ako ste previše popili, prije spavanja pojedite par kriški krastavca. Sadrže dovoljno vitamina B elektrolite koji će nadoknaditi hranljive materije te ublažiti mamurluk i glavobolju. Također ćete spriječiti dehidraciju uzrokovanu alkoholom. No, za to vam je potrebna ipak malo veća količina od par kriškica.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr