GIBANICA

Kako bih vam rekla…nisam neki velemajstor za gibanicu, al’ ova mi je baš pošla za rukom 

SASTOJCI:

10 jaja

1 kg sitnog sira približno 50 % mm

300 gr sjeničkog sira

200 gr kisele pavlake

so ako je potrebna

1 kašikica suvog kvasca

3 dcl mleka

700 – 800 gr kora za gibanicu

I JOŠ:

malo mleka za prskanje gornje kore (otprilike 5 kašika)

Napomena pre početka: kvasac je dobro staviti u gibanicu da lepše naraste, bude mekša i lepše se seče – tako kaže narodni kuvar, a ja mu verujem. Zaista, bila je veoma „pufnasta“ gibanica.

Dimenzija tepsije je 40×30 cm, velika porcija

PRIPREMA:

Razdvojite belanca od žumanca. Belanca ulupajte, ostavite sa strane.

Izgnječite obe vrste sira viljuškom, dodajte pavlaku. Probajte koliko je slano, ako je ne!dovoljno za vaš ukus (a sve zavisi od vrste sira), malo posolite. Izmešajte, pospite suvim kvascem,

Dodajte žumanca, sve izmutite. Lagano umešajte ulupana belanca i dodajte mleka da se dobije mlečna masa. Ja sam dodala 3 dcl, možda ćete trebati malo više ili malo manje, ali da bude retko da možete umakati kore. Premažite tepsiju 

Već prvu koru natopite u masu od sira i stavite je ravno na dno tepsije. Dakle, ne stavlja se prvo suva kora, nego odmah natopljena. Ovaj postupak ponavljajte dokle god imate sira (a i kora).

Kore slažite jednu na drugu, lagano, nemojte ih pritiskati, neka ostane vazduha izmedju njih. Zadnju koru jedino nemojte natopiti, već je stavite suvu, pa je izbockajte viljuškom, kao pitu. Pospite je otopljenom mašću (onih 5 kašika) i poprskajte mlekom. Izbockajte gibanicu viljuškom, kao za lenju pitu.

Gibanica se peče dosta dugo, ja sam je pekla na 200°C sat vremena.

Kada je pečena, izvadite je, isecite na komade i poslužite. Ako imate kiselog mleka ili sl. tim bolje, doživljaj će biti kompletniji. Prijatno i uživajte!

kuvajmo-blogovski.com