Ginekolozi upozoravaju: Kontracepcijska pilula je opasnija nego što mislite

Kontracepcijske pilule povećavaju izloženost etinilestradiolu, sintetičkom estrogenu snažno povezanom s nastankom raka dojke – za čak 40 posto.

Stotine milijuna žena uzima oralnu kontracepciju u obliku pilula, iako dileme o njenim mogućim negativnim učincima se proučavaju već pola stoljeća.

Dokazano je kako pilule povećavaju rizik nastanka smrtonosnog tromba, a osobito kod žena starijih od 30 godina, pušačica i kod onih s genetskom predispozicijom.

Također, pilula može štetiti jetri, zbog čega bi se redovito trebali provjeravati jetreni enzimi – barem jednom godišnje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan izvršili su analizu koliko oralna kontracepcija utječe na razine hormona kod žena, budući da neki od tih hormona povećavaju rizik od raka, piše Daily Mail.

Otkrili su kako pilule povećavaju izloženost etinil estradiolu, sintetičkom estrogenu snažno povezanom s nastankom raka dojke – za čak 40 posto!

POPULARNO:  Trikovi za mekše peškire

Istraživanja Fred Hutchinson Centra za istraživanje raka u Seattleu otkrila je kako kontracepcijske pilule mogu povećati rizik od raka dojke za 50% u roku od godine dana uzimanja, u usporedbi sa ženama koje nikada nisu koristile kontracepcijske pilule.

Osim toga, zaključili su kako kontracepcijske pilule koje sadrže visoke doze estrogena povećavaju rizik od raka dojke za 2,7 puta, a one koje sadrže umjerene doze estrogena za 1,6 puta. Niske doze estrogena nisu povećale rizik od raka dojke.https://freshpress.info