Gojite se, stalno vam je hladno, a raspoloženje loše: Znakovi da vam je metabolizam usporen!

Usporeni metabolizam znači da tijelo ne može dovoljno brzo hranu koju unosimo da pretvori u energiju.

Ovih 6 simptoma mogu da upozoravaju na razne zdravstvene tegobe, pa tako i na to da vam metabolizam ne radi dobro, naročito ako vas muči nekoliko njih u isto vrijeme, piše “Zadovoljna“.

1. Jako ste umorni

Mnoge stvari mogu biti razlog umora, uključujući faktore kao što su nedostatak sna i jak trening. Međutim, ako ste često jako umorni to može alarmirati na usporeni metabolizam jer tijelo ne može dovoljno brzo hranu koju pojedete da pretvori u energiju.

2. Koža i kosa odjednom su vam postale suhe

Kada metabolizam ne radi dobro, tijelo ne može dovoljno brzo da obnavlja stanice važne za zdravlje kože i kose koje postaju suhe. Suhoća kože i kose može ukazivati i na mnoge druge stvari, poput loše ishrane.

3. Žudite za slatkom i hranom bogatom skrobom

Žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da tijelu treba energije. Ukoliko se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osjećate veliku potrebu za slatkim i hranom bogatom skrobom, to može da znači da metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja je vašem tijelu potrebna.
4. Gojite se iako se zdravo hranite
Prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže održavati zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, ali se i dalje gojite, vrlo vjerovatno je riječ o sporom metabolizmu.

5. Stalno vam je hladno

POPULARNO:  TRIKOVI OD KOJIH ĆE VAM KUĆA ZABLISTATI

Metabolizam takođe čini tijelo toplim, a ako on radi sporo, posljedica će biti stalan osjećaj hladnoće. To ćete posebno osjetiti noću ako se u krevetu pokrivate sa nekoliko slojeva kako biste se ugrijali.

6. Raspoloženje vam se stalno mijenja

Konstantan osjećaj iscrpljenosti jer se vaš organizam “muči” kako bi preradio hranu može rezultirati time da ste često razdražljivi i da vam se raspoloženje stalno mijenja.