GRAŠAK KAO LIJEK: SKRIVENA RIZNICA ZDRAVSTVENIH DOBROBITI

Svi smo skloni da vrlo brzo povjerujemo u nutritivnu vrijednost raznih egzotičnih i malo manje dostupnih namirnica. Kada pročitamo članak o nekima od njih, nerijetko razmišljamo na koje bi sve načine one, kada bi nam bile dostupne, obogatile jednoličan jelovnik i osnažile naš organizam.

Međutim, koliko smo svjesni da se nutritivno bogatstvo skriva i u mnogim sasvim jednostavnim i lako dostupnim namirnicama koje nam se nalaze nadohvat ruke?

Jedna od njih je i grašak, biljka sa vijekovnom tradicijom uzgoja širom svijeta.

Snažni antioksidans

Grašak obiluje antioksidansima poput flavonoida (katehin, epicatechin), karotenoida (alfa-karoten i beta-karoten) fenolne kiseline (ferulinska, kavena), te polifenola (kumestrol). Izvrstan je izvor fitonutrijenata koji imaju snažna antiupalna svojstva, kao što su vitamini C i E, mineral cink, te omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA).

Štiti od raka želuca

Istraživanja su pokazala da je kumestrol koji sadrži grašak, veliki saveznik u borbi protiv raka želuca.

Utvrđeno je da količina od samo 2 miligrama ovog fitonutrijenta dnevno može uspješno prevenisati rak.

Šoljica graška sadrži oko 10 miligrama kumestrola, što više nego dovoljno govori o njegovoj snazi u borbi protiv ove bolesti, piše “Aura“…

POPULARNO:  NAUČITE KOLIKO SOLI IDE NA 10 L VODE ZA KISELI KUPUS

Pomaže kod mršavljenja

i za sve one koji nastoje da regulišu tjelesnu težinu. Šoljica graška ima manje od 100 kalorija, a istovremeno obiluje vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.

Štiti od Alchajmerove bolesti, artritisa i bronhitisa

Istraživanja su utvrdila povezanost između čestih upala krvi i Alchajmerove bolesti, pa je grašak zahvaljujući svom antiupalnom sastavu odlična pomoć za prevenciju ove bolesti. Isti efekat ova biljka ima na artritis i bronhitis.

Reguliše nivo šećera u krvi

Grašak je bogat dijetalnim vlaknima i proteinima koji regulišu probavu (šoljica graška sadrži oko 8-10 grama svakog od tih makronutrijenata).

Stimulišući probavu, ovi sastojci ujedno regulišu šećer i protok ugljenih hidrata kroz probavni trakt, što pomaže u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi.

Nadalje, poznato je da hronične upale povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2.

Konzumacijom graška i unošenjem njegovih antiupalnih materija u organizam uveliko smanjujemo rizik od pojave upala.

Ostali dobri razlozi da što češće konzumirate grašak:

pospješuje detoksikaciju

otklanja umor

pomaže kod zatvora

jača nervni sistem

poboljšava raspoloženje

sprječava pojavu bora

podstiče rast kose

pomaže kod anemije

reguliše krvni pritisak

poboljšava zdravlje kože

izvor:  “Aura“…