Grašak, pasulj, boranija: Mnogi ih ne vole, a sprečavaju pojavu dijabetesa, infarkta

Mahunarke su bogate proteinima, vlaknima, antioksidansima, a mnogi nisu svesni njihovih dobrobita po naše zdravlje

Pored toga što su odlične po zdravlje, veoma su hranjive zbog visokog sadržaja proteina i folata koji su izuzetno važni za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Mahunarke su bogate antioksidansima – naročito polifenolima koji se bore protiv slobodnih radikala u našem organizmu. Slobodni radikali na vaš organizam mogu uticati na različite načine, od ometanja različitih procesa, do zapaljenja i razvoja ćelija raka.

Sadrže veliki broj esencijalnih vitamina i minerala poput cinka, gvožđa i magnezijuma. Takođe, sprečavaju procese koagulacije krvi, što znatno smanjuje mogućnost pojave infarkta, tromba i sličnih kardiovaskularnih bolesti. Skorašnja istraživanja pokazala su da je konzumiranje mahunarki povezano i sa sprečavanjem nastanka bolesti arterija.

Nedostatak folata u organizmu može dovesti do pojave simptoma kao što su umor, mučnine, vrtoglavica, gubitak apetita ili nepravilan rad srca.

S obzirom na visok sadržaj vlakana mogu vam pomoći da snizite krvni pritisak i time direktno sprečite razvoj ozbiljnijih bolesti. Pored toga, grašak, boranija, pasulj i drugo mahunasto povrće sadrži veoma mali nivo šećera, pa tako može redukovati i povišen šećer – zaustavljajući pojavu dijabetesa.

POPULARNO:  ZELENA BOMBA SA ČAROBNIM DEJSTVOM: IZBACUJE TOKSINE, SKIDA KILOGRAME I JAČA KOSTI

FOTO: Pixabay

Poremećaji jetre, kao što je nagomilavanje masti iz organizma u njoj, takođe mogu biti sprečeni ukoliko u organizam unosite dovolje količine ovog povrća.

Preporučeno je da tokom svakog obroka unosite barem jednu vrstu mahunarki, jer će pored ovih zdravstvenih dobrobiti, one povoljno uticati i na rad vaših creva.

Bareno povrće ove vrste, odlično je za osobe koje žele da izgube kilograme na zdrav način, jer su bogate proteinima, pa iz tog razloga kontrolišu apetit.

FOTO: Pixabay

Mahunarke u ishranu možete dodati tako što ćete meso zameniti nekim od njih, u sklopu salata ili samostalno.