Grejpfrut: Čuva srce i kosti od propadanja, podmlađuje kožu, diže imunitet!

Grejpfrut je jedna od najzdravijih voćki iz porodice suptropskih citrusa, prepoznatljiv u svetu po svom gorko-kiselom ukusu. Proizveden je prvi put na Barbadosu, kao hibridna vrsta voća, nastala ukrštanjem limuna i pomorandže.

Danas se grepfrut gaji u gotovo svim tropskim i suptropskim krajevima, a izvozi se svuda u svetu. Postoji više vrsta grejpfruta, a najpoznatije su one sa crvenom, roze i belom pulpom. Kao i svi drugi citrusi, i grejpfrut sadrži veliku količinu vitamina C. Međutim, to nije jedina njegova karakteristika.

Mršavljenje

Grejpfrut sadrži enzime koji sagorevaju masti, sadrži dosta vode i malo natrijuma. Kombinacija ovih supstanci efikasna je za ubrzavanje metabolizma. Preporučuje se da svakog dana, pre svakog obroka pojedete jednu polovinu grejpa, jer će vam to pomoći da smršate. Vitamini i enzimi u grejpu regulišu nivo šećera u krvi, zbog čega ćete se osećati energičnije i nećete osećati glad između obroka.

Sprečava artritis

Grejpfrut sadrži salicilnu kiselinu koja pomaže u razgradnji neorganskog kalcijuma, koji se nakuplja u hrskavici zglobova, što može dovesti do artritisa. Ukoliko već patite od artritisa, pokušajte da pijete sok od grepfruta sa jabukovim sirćetom, kako biste ublažili simptome ove bolesti. Salicilna kiselina, koju sadrži grejp, funkcioniše kao moćan antiseptik protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Sprečava rak

Za crvenu boju grejpfruta zadužen je pigment likopen. Likopen je moćan agens protiv tumora i raka, jer eliminiše slobodne radikale koji uzrokuju rak. U kombinaciji sa vitaminom A i C koje takođe sadrži grejp, likopen ima još jače dejstvo. Grejpfrut sadrži i antioksidans naringenin. Ovaj antioksidans pokazao se efikasnim u lečenju kancerogenih ćelija prostate.

Štiti srce

Različiti antioksidansi koji se nalaze u grejpfrutu pomažu u snižavanju visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi, i na taj način štite jedan od najbitnijih organa u organizmu, srce. Što je grejpfrut crveniji, to znači da sadrži veću količinu antioksidanasa. Svi koji pate od visokog nivoa holesterola i triglicerida, trebalo bi da u svoju ishranu uključe grejpfrut. Preporučuje se konzumiranje bar jednog grejpa dnevno.

POPULARNO:  PAMETNO PREUREĐENJE: LIJEP MALI STAN OD 40 M2 UREĐEN SA STILOM

Poboljšava izgled kože

Da li ste znali da grejpfrut može da otkloni tamne fleke koje se ponekad javljaju na kolenima i laktovima? To se dešava zahvaljujući vitaminu C, koji smanjuje preterano stvaranje pigmenta kože. Presecite grejp na pola, stavite malo šećera preko, i utrljajte na kolena i laktove, ili na neki drugi deo tela koji želite da posvetlite (izbelite). Možete ga nanositi i na lice, ali budite obazrivi ukoliko imate nežnu kožu, jer može doći do iritacije.

Podmlađuje

Podmlađivanje je još jedna prednost grejpfruta, koja se takođe duguje vitaminu C. Ovaj vitamin održava kožu perfektnom, čvrstom, glatkom i nežnom, jer stimuliše proizvodnju kolagena. Zato je bitno da svakog dana jedete grejp.

Štiti od prehlada

Konzumiranje svežeg grejpa ili prirodnog soka od grejpa, pomaže kod otklanjanja temperature uzrokovane prehladom. Grejp poboljšava funkciju jetre i jača imuni sistem, tako da nas štiti od prehlada i infekcija.

Osim pomenutih prednosti, grejpfrut je takođe zdrav i efikasan jer:

Ublažava i sprečava simptome gripa

Imadiuretsko dejstvo

Sprečava zatvor

 Jača ćelije organizma

Sprečava anemiju

 Smanjuje krvni pritisak

Smanjuje nivo šećera u krvi, tako da se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa

Otklanja insomniju (nesanicu)

Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti

Ima antiseptičko dejstvo

 Jača desni i sprečava pojavu karijesa

 Eliminiše crevne parazite

Izvor: stil