GRLITE SE, NARODI: 6 moći zagrljaja koji liječi dušu i tijelo

Zagrljajem najlakše i najljepše pokazujemo svoje emocije prema partneru, djecu, rodbini ili prijateljima…

 

U čvrstom priljubljivanju gornjeg dijela tijela uz drugu osobu otpuštaju se neki hormoni koji pomažu održati vaše tijelo i duh u najboljoj mogućoj formi.

Otkrijte šest razloga zbog kojih je dobro svaki dan prepustiti se zagrljajima…

1. Smanjuje depresiju
Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi potiče izlučivanje dopamina i serotonina koje nazivamo još hormonima sreće jer trenutno mijenjaju raspoloženje nabolje.

2. Sprječava stres 

Kada nekoga dotaknete, vaš mozak šalje signale nadbubrežnim žlijezdama da odmore i uspore, što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola, zbog čega se osjećate manje tjeskobno i zabrinuto.

3. Snižava krvni tlak 

Snažno grljenje također potiče izlučivanje oksitocina. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do značajnog pada krvnog tlaka u tijelu, što ima pozitivan učinak na srce i cijeli kardiovaskularni sustav.

POPULARNO:  ĐUMBIR MOŽETE GAJITI U SAKSIJI NA PROZORU: SAMO PRATITE OVE KORAKE I IMAĆETE VAŠ ĐUMBIR DO KRAJA LETA 

4. Poboljšava imunitet

Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imunološki sustav i grade otpornost tijela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako učinkovit kao i šumeća tableta multivitamina.

5. Smanjuje bol 

Oksitocin je prirodni analgetik koji smanjuje bol u bilo kojem dijelu tijela. Zato se osjećate dobro dok ste privijeni uz svoga partnera.
6. Emotivno povezuje

Najočigledniji razlog za dijeljenje zagrljaja jeste emotivno povezivanje s partnerom, djecom ili prijateljima. Zagrljaj je snažna emotivna spona zbog koje ćete se osjećati voljeno i zaštićeno.

 

(SB/Zadovoljna.hr)