HRANA ZA SVE PREKO 40 -TE

 

Dok smo mlađi, može nam se progledati kroz prste, možemo sebi dozvoliti povremena opuštanja i uživanje u čarima brze hrane, a da se ne odrazi na liniju. Već kako pređemo 40-tu, način na koji se telo ponaša sa svakim unetim zalogajem se menja. Posle 40-te, treba uvesti izmene u ishranu i prilagoditi je novom dobu.

Ulaskom u četrdesete godine života, metabolizam se menja (opada) i podložniji smo rizicima od dobijanja dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, kardiovaskularnih oboljenja i slično. Zato je važno promeniti neke stare navike po pitanju načina života i ishrane. A evo i predloga.

#1 Soja

Soja je bogata izoflavonima – sastojcima koji se u telu pretvaraju u biljne estrogene koji su zaslužni za sprečevanje nekoliko vrsta raka, povećavaju otpornost kostiju u post-menopauzi, pospešuju mušku plodnost, smanjuju holesterol i trigleciride u krvi i štite od srčanih bolesti. Soju treba jesti dva do tri puta nedeljno.

#2 Piletina

Pileće meso je odličan izvor proteina, pomaže u održanju telesne težine i izgradnji mišića, a odlična je alternative crvenom mesu. Jedite piletinu dva do tri puta nedeljno, bez kožice (koja sadrži najviše masti) bareno ili prženo na grilu.

#3 Riba

Riba obiluje Omega3 masnim kiselinama koje pomažu u borbi protiv aritmije i ostalih srčanih oboljenja, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od udara. Preporučena dnevna doza je oko 4g, a najbolji izvori ovih dobrih masti su losos, tuna, sardine, haring i skuša. Jedite ribu najmanje četiri puta nedeljno za optimalne rezultate, kuvanu u vodi ili na pari, ili prženu na grilu.

#4 Paradajz

Paradajz je bogat likopenom – antioksidantom koji štiti od ćelija raka, pospešuje rad srca i jača imuni sistem. Preporučena dnevna doza ovog sastojka je 5 do 10 miligrama i najbolje se apsorbuje u kuvanom stanju, takodamožete piti sok od paradajza, jesti čorbu od paradajza, koristiti pire u kuvanju, pravljenju sosa i slično.

POPULARNO:  Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja

#5 Punomasno mleko

Poznato je da je mleko osličan izvor kalcijuma, koji nam je neophodan u kasnijim godinama, da štiti kosti i koštanu srž zatim sadrži visok nivo esencijalnih masnih kiselina i proteina koje podstiču rad i obnavljanje tkiva i slično. Preporučljivo je piti dve šolje mleka dnevno, a možete ga koristiti i kao dodatak jelima: u kačamaku, žitaricama, kad pravite frape i slično.

#6 Bademi

Ako jedete bademe, sprečavate pojavu srčanih bolesti, dijabetesa, snižavate holesterol i šećer, jačate imunitet i sveopšte zdravlje. Kao bogat izvor proteina, minerala, magnezijuma, fosfora i kalcijuma, preporučljivo ih je jesti bar tri do četiri puta nedeljno.

#7 Trešnje

Višnje u sebi sadrže sastojak antocijanin, antioksidant koji usporava razvoj ćelija raka u crevima; a odličan je borac protiv artritisa, reume i gihta.  Preporučeno je jesti trešnje najmanje četiri puta nedeljno, bilo same ili pomešane sa jogurtom, a pomaže i da pijete sok ili jedete slatko.

#8 Ovas

Ovas je žitarica koja u sebi sadrži beta-glukane: složene ugljene hidrate koji štite i jačaju imuni sistem, snižavaju šećere i masti u krvi, štite od bakterijskih i virusnih infekcija, pomažu u borbi protiv raka. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje svega 3g ovasa dnevno dovoljno da se nivo holesterola snizi za 5% do 10%! Jedite ga u kaši ili sa običnim jogurtom, najbolje za doručak.

Izvor http://kupujtesigurno.online