IMA SAMO OSAM GODINA I USKORO ĆE IZGUBITI VID

Osmogodišnji Fred Howe je napravio listu stvari koje želi da vidi prije nego što oslijepi. Naime, ovaj dječak je rođen sa degenerativnom bolešću zbog koje je samo pitanje vremena kada će potpuno izgubiti vid.

 

Ovaj veseli “mladi avanturista”, koga porodica naziva “Fantastični gospodin Fred”, odbija da ga bolest spriječi da vidi svijet. Dječak je napravio listu stvari koju želi da vidi i uradi dok još može.

On želi da se popne na Eiffelov toranj, upozna sa Mikijem Mausom, da bude čuvar u zoološkom vrtu na jedan dan, približi se krokodilu, pliva s ajkulama i delfinima i sretne bavarsku planinsku sovu.

Ali na vrhu njegove liste nalazi se želja da se njegova majka Karen Newell (47) i tata Dave Howe (46), koji su vjereni više od 10 godina, najzad vjenčaju.

Fred trenutno jednim okom može da vidi dva metra ispred sebe, dok drugim može da uoči samo svjetlost. U školi koristi lupu i mora sasvim blizu da priđe da bi vidio neku stvar. Čak su i životinje u zoološkom vrtu za njega previše daleko. Već se sprema za izazove koje mu budućnost donosi i uči Brailleovo pismo, prenosi “Blic“.

POPULARNO:  TAJNI SASTOJAK ZA AJVAR MORATE ISPROBATI: DODAJTE BAR U NEKU TEGLU, UKUS NEVEROVATAN!

Na pitanje koliko vremena Fred, koji pati od proliferativne vitreo retinopatije, ima prije nego što izgubi vid, njegova mama kaže: “Moglo bi da bude sutra ili za dvije godine. Pubertet je stvarno opasan period, pa će oko 11. godine biti kritično. Želimo do tada da on vidi što je više stvari moguće, tako da ih može zapamtiti.”

Fred se raduje što će uskoro imati psa vodiča.

– Moje oči ne funkcionišu ispravno, pa se radujem što ću imati psa vodiča, tako da ću moći brzo da hodam – kaže on.

O svojim planovima za budućnost rekao je: “Volim životinje, ali mi je teško da ih vidim u zoološkim vrtovima. Volio bih da budem čuvar na jedan dan kako bih mogao da im priđem blizu.”

A što se tiče njegovih snova o putovanju Fred bi volio da putuje Eurostar željeznicom do Pariza ispod mora.

Fred je dosad sa svoje liste precrtao odlazak u Austriju, gdje su se njegovi roditelji vjerili, popeo se na Big Ben, hranio pingvine i gledao Londonski maraton