ISPROBAJTE TIBETANSKU VJEŽBU ZA LIJEČENJE ŠTITNE ŽLIJEZDE…

Ovo je čuvena tibetanska vježba za liječenje štitne žlijezde. Osigurava povećani dotok krvi u žlijezdu. Zahvaljujući tome, štitna žlijezda se pročišćava.

 

1. Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagriju. Tople dlanove stavite nježno na štitnu žlijezdu i držite ih tako desetak sekundi.

2. Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja vode.

3. Izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unaprijed i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu par sekundi bez disanja. Kad počnete udisati vazduh, dižite bradu prema gore i zabacite glavu na leđa. Zategnite vrat što više. Donju usnu podignite da pređe preko gornje. Ovo radite dok udišete. U ovom položaju zadržite nekoliko sekundi glavu. Kad počnete izdisati vazduh, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi.

4. Dok vam je brada na grudima, polako okrećite glavu nalijevo, pa nadesno, ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se vrši odlična masaža štitne žlijezde.

5. Ponovo radite kao kod točki 1, 2, 3, 4. Glava se podiže s udahom vazduha i spušta s izdahom. I tako u krug, deset puta.

POPULARNO:  MED SA KURKUMOM: NAJMOĆNIJI ANTIBIOTIK

Vježba se može raditi u sjedećem ili stojećem položaju. Treba je raditi redovno i često, jer dovodi do poboljšanja stanja štitne žlijezde. Posebno je korisna kod hipotireoze.

Kao i kod drugih tibetanskih vježbi, važna je i psihološka komponenta vježbe. Vježbu radite s ljubavlju prema svom organizmu i oboljeloj štitnoj žlijezdi.

healthylnb.com