ISTRAŽIVANJE: OSAM SATI NOĆNOG SNA POMAŽE DA IZGUBIMO KILOGRAME

Dobar noćni san pomaže ljudima da brže izgube suvišne kilograme, navodi se u novom istraživanju.

Otkriveno je da su većina osoba koje su na dijeti, a imale su redovne navike spavanja, lakše smršale u predjelu struka. Četiri petine onih koji su dobro spavali imali su i rutinu u navikamajedenja, odnosno konzumirali su tri obroka dnevno u isto vrijeme, što im je takođe pomoglo da izgube kilograme, piše “Klix“…

Najbolji rezultati su bili kod osoba na dijeti koje spavaju između sedam i po i osam sati noću. Optimalno vrijeme za lijeganje je 22:10 jer imate 20 minuta da se uspavate.

“San ljepote se zove jer osam sati noćnog sna zaista pomaže da izgubimo kilograme i živimo zdravije. Ovo novo istraživanje pokazuje da je ključ uspjeha dijete disciplina i rutina. Morate usvojiti dobre navike i držati ih se. Ukoliko ne liježete na vrijeme onda i ne spavate kvalitetno, te su veće šanse da ćete roviti po frižideru i jesti hranu kasno. Kod osoba koje su stekle navike lijeganja na vrijeme, nemaju problem da brzo utonu u san”, rekao je Lee Smith, direktor organizacije “Forza Supplements” koja je radila istraživanje.

POPULARNO:  CVEKLA – IZVOR VITAMINA B12!

Utvrđeno je i da osobe koje su spavale manje od sedam sati najčešće imaju haotične navike u ishrani, odnosno nikada ne jedu u isto vrijeme. Dvije trećine ih je priznalo da je jedu između obroka. Trećina osoba koje loše spavaju požalile su da se debljaju brže jer duže ostaju budni zbog čega više jedu.

 

klix