ISTRAŽIVANJE POTVRĐUJE: OSOBE KOJE IMAJU SESTRU SU SRETNIJE

Da, ona krade vašu najdražu vestu iz ormara i uzima torbicu bez pitanja. Uvijek glasno sluša muziku i uzme zadnju kockicu čokolade iz omota. Govorimo o vašoj sestri. Ponekad vas može dovesti do ludila, ali ipak je ludo volite.

Pitate se kako je to moguće? Možda zato što vas vaša sestra čini sretnijima i optimističnijima, a sada je to i naučno potvrđeno.

Istraživanje dvaju britanskih sveučilišta upitalo je 571 mladih od 15 do 25 godina starosti o njihovim porodicama, braći i sestrama te njihovom emocionalnom stanju. Pokazalo se da su sudionici koji su odrasli s jednom ili više sestara, uglavnom sretniji.

Razlog tome je što sestre potiču ostatak porodice o otvorenom razgovoru o osjećajima čime istovremeno jačaju koheziju porodici. Osjećaji i razgovaranje o istima su temelj dobrog mentalnog zdravlja, a upravo su sestre, odnosno ženska djeca predvodnici takvog ponašanja.

To znači da se uz otvoreno bavljenje osjećajima, problemi mogu bolje rješavati što u konačnici čini članove porodice sretnijima.

POPULARNO:  KAKO SU MAĐARI POBEDILI KORONU! KOD NJIH NEMA DRUGOG TALASA, A EVO I ZAŠTO

Nije li to dovoljno da čvrsto zagrlite svoju sestru čim je vidite… sve dok ne shvatite da vam opet nešto nedostaje u ormaru.

Usput, zanimljivo otkriće dogodilo se u vezi braće te je istraživanje potvrdilo potpuno suprotan učinak. Dječaci koji su imali samo braću u porodici bili su manje sretni od onih koji su imali barem jednu sestru.

Dječaci izbjegavaju razgovor o emocijama, a ako se porodica sastoji od samo muških članova, to često dovodi do prave tišine u porodici.

 

azra.ba