ISTRAŽIVANJE POTVRĐUJE: OSOBE KOJE IMAJU SESTRU SU SRETNIJE

Da, ona krade vašu najdražu vestu iz ormara i uzima torbicu bez pitanja. Uvijek glasno sluša muziku i uzme zadnju kockicu čokolade iz omota. Govorimo o vašoj sestri. Ponekad vas može dovesti do ludila, ali ipak je ludo volite.

Pitate se kako je to moguće? Možda zato što vas vaša sestra čini sretnijima i optimističnijima, a sada je to i naučno potvrđeno.

Istraživanje dvaju britanskih sveučilišta upitalo je 571 mladih od 15 do 25 godina starosti o njihovim porodicama, braći i sestrama te njihovom emocionalnom stanju. Pokazalo se da su sudionici koji su odrasli s jednom ili više sestara, uglavnom sretniji.

Razlog tome je što sestre potiču ostatak porodice o otvorenom razgovoru o osjećajima čime istovremeno jačaju koheziju porodici. Osjećaji i razgovaranje o istima su temelj dobrog mentalnog zdravlja, a upravo su sestre, odnosno ženska djeca predvodnici takvog ponašanja.

To znači da se uz otvoreno bavljenje osjećajima, problemi mogu bolje rješavati što u konačnici čini članove porodice sretnijima.

POPULARNO:  ISPOVEST KOJU JE DALA JEDNA DEVOJKA POTPUNO JE ŠOKIRALA NAŠU ZEMLJU

Nije li to dovoljno da čvrsto zagrlite svoju sestru čim je vidite… sve dok ne shvatite da vam opet nešto nedostaje u ormaru.

Usput, zanimljivo otkriće dogodilo se u vezi braće te je istraživanje potvrdilo potpuno suprotan učinak. Dječaci koji su imali samo braću u porodici bili su manje sretni od onih koji su imali barem jednu sestru.

Dječaci izbjegavaju razgovor o emocijama, a ako se porodica sastoji od samo muških članova, to često dovodi do prave tišine u porodici.

 

azra.ba