Istraživanje: Zeleno povrće “podmlađuje” ljudski mozak

Američki naučnici potvrdili su da konzumiranje zelenog lisnatog povrća štiti i podmlađuje mozak čovjeka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naučnici sa američkog Univerziteta u Chicagu proveli su istraživanje uticaja špinata na moždane ćelije 850 osoba u životnoj dobi od 81 godine. Istraživanje je rađeno na bazi analize njihovih umnih sposobnosti i navika u ishrani.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno konzumiraju špinat i drugo zeleno povrće imaju i do 11 godina „mlađi mozak“ od osoba koje nisu konzumirale te namirnice.

Ukazujući na ljekovita svojstva zelenog povrća bogatog vitaminom K, beta-karotenom i različitim antioksidansima, naučnici preporučuju konzumiranje tih namirnica i radi njegovog pozitivnog dejstva u prevenciji brojnih oboljenja, među kojima i Alzhajmerove bolesti.

Rezultati pomenutog istraživanja prezentirani su na Konferenciji eksperimentalne biologije u SAD-u.

Ranije su švedski naučnici istraživanjem potvrdili da konzumiranje zelenog povrća pomaže i jačanju mišića, što je još ranije javnosti promovirano crtanim filmovima o popularnom liku Popaju, koji svog ljutog rivala Badžu savladava konzumiranjem špinata.

 

Akos.ba/AA