Izađite na svježi zrak

Dok smo rasli vrijeme smo često provodili na školskim igralištima, u vožnji biciklom, igranjem u parku… Kao odrasli, mnogi od nas

 

Dok smo rasli vrijeme smo često provodili na školskim igralištima, u vožnji biciklom, igranjem u parku… Kao odrasli, mnogi od nas većinu vremena provode u zatvorenome prostoru.

Iako smo na ovo drugo primorani, najčešće zbog posla, boravak na svježem zraku, vremenski sličan onome iz djetinjstva, jako bi nam dobro došao jer pozitivno utječe na zdravlje.

Kao što svi učili u osnovnoj školi, da biljke koriste fotosintezu kako bi pretvorile ugljični dioksid u kisik koji mi udišemo, tako moramo to iskoristiti i više vremena boraviti u prirodi. Boravak u prostoru gdje je sve puno zelenila spriječava probleme s respiratornim sustavom te sjajno utječe na psihu. U velikim gradovima, gdje je zrak onečišćen, od naročite je važnosti maknuti se s vremena na vrijeme u prirodu, kraj drveća, u šumu i tako napraviti pravu stvar za sebe i obitelj.

POPULARNO:  NAJČEŠĆE JESENJE BOLESTI KOD DECE

Onečišćenje zraka stvara zdravstvene probleme. Astma je samo jedna od bolesti čijem smo riziku od obolijevanja skloniji ako živimo u velikim gradovima koji su obavijeni smogom i gdje nema zelenila.

S druge strane, boravak na svježem zraku potiče imunološki sustav da bude snažniji. Zanimljivo i da mirisi koje osjećamo utječu na naš osjećaj stresa i sreće. Pa tako mirisi svježeg zraka i svega oko njega će razbistriti mozak, izbaciti brige iz primisli i povećati osjećaj zadovoljstva. Primjerice, miris ruže je jedan od najpoznatijih mirisa koji potiče opuštanje.

Još jedna iznimno važna stvar. Zaboravite energetska pića i masnu hranu. Boravak u prirodi povećava energiju. „Priroda je gorivo za dužu“ – kaže Richard Ryan, istraživač i profesor psihologije na Sveučilištu u Rochesteru, i nastavlja „Često ljudi posežu za šalicom kave kada su umorni, ali istraživanja pokazuju da je puno bolji način za povećanjem energije – povezivanje s prirodom.

 

https://www.kakolijeciti.com